Wpis z mikrobloga

AUTOMIRCS ASSEMBLE!

Niech mnie ktoś powstrzyma, przed kupieniem tego silnika i wsadzeniem go w MR2. Błagam! Jak nikt mi nie pomoże, to będzie 240+ kucy w aucie poniżej tony. Pomysł głupszy niż ustawa przewiduje, ale strasznie nas ze szwagrem korci, żeby to wsadzić w jego auto.
http://allegro.pl/mazda-rx-rx-8-silnik-wankel-wankla-13b-gwarancja-i5754610842.html

#motoryzacja #samochody #fastford
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kowzan: Podejrzewam, że lada chwila posypią się komentarze "Silnik wankla Mazdy to syf, 100k i do wymiany" - większość oczywiście od ludzi, którzy w życiu nie mieli z tym silnikiem do czynienia, g---o się znają i powtarzają tylko mądrości ludowe zasłyszane na forach albo u szwagra na weselu.

Samą ideę oczywiście popieram, im więcej na naszych drogach ciekawych projektów, tym lepiej. Życzę powodzenia!
  • Odpowiedz
@csmrex: @Unikat: Jak Ci zależy na masie, to wsadzasz wankla gdziekolwiek. Ludzie w----------ą wankla z RX-8, bo Renesis to g---o i przy 400 koniach wybucha.

@IlluminateEliminate: Na razie jeździ w Maździe 1.7 silnik Yamahy z Forda Sport Puma (75 kg masy). Mamy do wyboru albo kopia Cosworth YBT z Volvo 2.0T (leży i czeka w warsztacie, kompletny z osprzętem), albo właśnie wsadzić Wankla, bo lżejszy o
  • Odpowiedz
@kowzan: Nie jeździłem i nie mialem wankla, ale podobno ten mit rozpadajacych sie wankli bierze sie po prostu ze slabego uszczelnienia silnika. Jak sobie z tym poradzisz to może byc dobra zabawka :)
  • Odpowiedz