1. Gotować płatki owsiane na mleczku kokosowym ok 5-6 minut na niedużym ogniu. 2. Wymieszać płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką miodu, żółtkiem (białko zostawić do ubicia). 3. Pokroić mango na kosteczkę i dodać 3/4 do płatków, a 1/4 zostawić żeby udekorować wierzch. 4. Białko jajka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami. 5. Przełożyć do foremek na babeczki (lepsze byłyby kokilki), na wierzch wyłożyć mango, słonecznik, pestki dyni i żurawinę. 6. Zapiekać w 170 stopniach przez 15-20 min. Smacznego!
Pamietajcie, jesli wybierzecie bande czworga, tzn ze zgadzacie sie na lockdowny i zamordyzm. Dacie znac ze w przyszlosci zmuszanie ludzi do siedzenia w domu przez 1-2 lata jest normą i nikt za to nie odpowie.
Starczy do nakarmienia 1-2 osób.
Przepis na zapiekaną owsiankę na mleku kokosowym z mango.
Składniki:
- mango
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- jajko (osobno białko i żółtko)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (można dodać mascarpone)
- łyżeczka miodu (użyłam pomarańczowego)
- mleczko kokosowe
- słonecznik, pestki dyni, suszona żurawina
1. Gotować płatki owsiane na mleczku kokosowym ok 5-6 minut na niedużym ogniu.
2. Wymieszać płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką miodu, żółtkiem (białko zostawić do ubicia).
3. Pokroić mango na kosteczkę i dodać 3/4 do płatków, a 1/4 zostawić żeby udekorować wierzch.
4. Białko jajka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.
5. Przełożyć do foremek na babeczki (lepsze byłyby kokilki), na wierzch wyłożyć mango, słonecznik, pestki dyni i żurawinę.
6. Zapiekać w 170 stopniach przez 15-20 min.
Smacznego!
#gotujzwykopem