Wpis z mikrobloga

Jak w tym Kraju ma być dobrze skoro pierwszą rzeczą jaką chce zrobić nowy rząd jest rozp#@$%nie systemu edukacji? Czy oni mają rozum i godność? Czy w kilka miesięcy można jakąś sensowną podstawę programową ułożyć? Co z podręcznikami? Co z finansowaniem?
Inna sprawa jest taka że jaki ten Nasz system nie będzie i tak pewnie będzie mu daleko do bycia wzorem. Mam pewne porównanie. Od niedawna pracuję w pewnym korpo, firma wywodzi się ze Szwajcarii, z początkiem sierpnia pracę zaczęło 5 osób ze Szwajcarii właśnie. Od razu pojawiły się plotki, oni mają 18 lat i już 3 lata doświadczenia! Myślę sobie- bzdura! Kilka dni temu miałem okazję zweryfikować te informacje. I rzeczywiście Drogie Mirabelki i Drodzy Mircy, gość ma 18 lat i od 3 pracuje w firmie. Do PL przyjechał na rok, potem wraca do siebie. Studiów żadnych nie ma, i jak mówi, nie są mu za bardzo potrzebne. On nie będzie miał żadnych problemów żeby dojść na dowolne stanowisko w firmie, Polacy jeśli nie mają minimum licencjatu i 1 języka obcego, nawet nie mają po co cv wysyłać. Co jest wart taki dyplom to inna sprawa. Ale to pokazuje jak nieudolny jest nasz cały system, zachłysnęliśmy się mitem wyższego wykształcenia. A co on daje? Dużo tu spraw poruszyłem, takie trochę #zalesie.
A teraz zabieram od Każdego 200 cebulionów i zapraszam do dyskusji!
#edukacja #studia #praca #przemyslenia troche #wybory
  • 12
@AlvarroLB: ta reforma jest równie bezsensowna co reforma powodujaca utworzenie gimnazjow ale przeciez oni muszą cos robic dla samego robienia, takie przelewanie z pustego w prozne przez socjalistów którzy stworzyli problem tworząc państwowa edukacje.
@AlvarroLB:

jest rozp#@$%nie systemu edukacji?

#!$%@? systemu edukacji nazywasz powrót do rozwiązania 8+4/5? A co w nim takiego złego było? W czym obecny 6+3+3/4 jest lepszy?
Aha, to co piszesz o Szwajcarii nijak ma się do tematu.
@xvovx: Wcale nie uważam że któryś jest gorszy czy lepszy. Nie wiem jak było w systemie 8+4, o byłem już w gimnazjum jako 3 rocznik. Chodzi mi teraz o zapowiedzi partii wygranej, która chce przeprowadzać tą "reformę" być może od kolejnego roku, jaki to ma sens? Znając podejście polityków, to uchwalą ustawę i całą odpowiedzialność zwalą na samorządy. A potem ogłoszą wielki sukces, nawet nie czekając na jakiekolwiek efekty.W tym widzę