Wpis z mikrobloga

Pytanie do emigrantów:
Czy oprócz korzyści materialnych, czujecie się spełnieni wewnętrznie? Tzn. uprawiacie swoje hobby, może jakaś kultura w stylu kina, teatru. Czy jednak wadą emigracji jest to, że mimo zarabiania dobrych pieniędzy i spełniania tych podstawowych potrzeb i tak przeciętny emigrant nie ma szansy w swoim życiu na obczyźnie wybić się ponad klasowe społeczeństwo?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
#emigracja #uk #usa #niemcy
  • 33
@sorek: a co sądzisz o dzisiejszej Polsce? Nadal kraj januszowatości? Co sądzisz o ludziach, którzy w Polsce żyją na wysokim poziomie? Polaczki czy wygrywy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@malajei: zależy czy lubisz Polską mentalność. Osobiście jest ona dla mnie smutna więc staram się z nią walczyć w sobie, mieszkanie w Pl by mi w tym nie pomagało.
@sorek: a co jeśli ta mentalność będzie ulegała stopniowo przemianie? Co o tym sądzisz? Młodzi ludzie teraz są inni, samo to że potrafią dostrzec taki obraz Janusza i Grażyny to już coś znaczy, że jednak widzą te polskie przywary i nierzadko są do nich nastawieni negatywnie. A może jednak i tak przesiąkną tą mentalnością rodziców?
@malajei: Może nie uk, bo siedzie w Irlandii. Nie północnej to się nie kwalifikuje, ale napiszę. Zarabiam 2.5k€ miesięcznie na rękę. Czy się spełniam? Wolalbym pracować w Polsce, ale wiem że jest to srednio możliwe za podobne pieniadze. Jestem tutaj pól roku, spłaciłem kredyt za trzy lata nie biedując i wysyłając kasę dla rodziny w Polsce. Czy jest lepiej? Jest. Denerwuje mnie ta pogoda, ludzie są w porządku chociaż na cala
@malajei:

Czy oprócz korzyści materialnych, czujecie się spełnieni wewnętrznie?

Ta

Tzn. uprawiacie swoje hobby, może jakaś kultura w stylu kina, teatru.

Yep

Czy jednak wadą emigracji jest to, że mimo zarabiania dobrych pieniędzy i spełniania tych podstawowych potrzeb i tak przeciętny emigrant nie ma szansy w swoim życiu na obczyźnie wybić się ponad klasowe społeczeństwo?

Wszystko zależy od czlowieka. Możesz sobie i być prezydentem, jesli masz wystarczajaca motywacje i spelniasz wymagania.
@malajei: Tak. Jesli ogarniasz jezyk, to w sumie jest spoko i mozna zyc jak czlowiek. Jedyna wada moze byc to, ze nie masz juz bardzo bliskich znajomch, ktorych znasz praktycznie od dziecinstwa.
@malajei: Co nam przyniesie przyszłość - tego nie wie nikt. Po sobie i znajomych widzę, ze im młodszy tym ma większe szanse wyjść z tej mentalności, problem jest taki, że niektórzy za bardzo się boją - comfort zone i te sprawy ;)

Jasnowidzem nie jestem, wiem, że będzie lepiej, ale to kiedyś to 10-20 lat conajmniej :)