Wpis z mikrobloga

Domowe piwo dyniowe
Halloween

Składniki:
- koncentrat OKTOBERFEST
- puszka ekstraktu słodowego (można ją zastąpić 1 kg białego cukru lub glukozy)
- 0,5 kg surowej dyni
- przyprawa do szarlotki
- 22l wody
- drożdże piwowarskie (znajdują się pod pokrywką koncentratu)

Przepis:

Część I
1. Zamkniętą puszkę ekstraktu słodowego (koncentratu) wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewozmywaka) z gorącą wodą.
2.Do 4-5l naczynia (np. garnka) wsypujemy 1kg cukru. Dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy plastikową łyżką do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
3.Roztwór po wystudzeniu przelewamy do balonu (pojemnika fermentacyjnego). Dodajemy 20l letniej wody (wodę gorszej jakości należy uprzednio przegotować). Całość dokładnie mieszamy.
4.Gdy temperatura roztworu mieści się w granicach 21-27°C, wsypujemy torebeczkę drożdży piwowarskich i ponownie całość mieszamy przez około 30 s.
5.Balon (pojemnik fermentacyjny) zamykamy i montujemy wypełnioną do połowy wodą rurkę fermentacyjną.

Zostawiamy na 3/4 dni.

Część I I
Dynię kroimy w plastry, posypujemy 2 łyżeczkami przyprawy i pieczemy na papierze w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie dynie studzimy, obieramy ze skórki, a miąższ blendujemy. Powinniśmy w ten sposób uzyskać ok. 200-300g pulpy. Pulpę dodajemy do piwa, delikatnie mieszamy i poddajemy dalszej fermentacji.
Około 2-3 dni.

Po zakończonej fermentacji przelewamy do butelek.

W zależności od uznania możemy dodać przyprawy do piernika lub szarlotki (około 1 łyżeczki na 23 litry piwa).

Smacznego!

#browin #piwowarstwo #piwo #pijzwykopem #przepisy
Pobierz
źródło: comment_FPBM6BJdCwkscVxEvHLo51KdECwtapE5.jpg
  • 18