Wpis z mikrobloga

Mirki, jest sprawa. Dziś w ASDA nie chcieli mi sprzedać browara. Pokazałem im DO i prawo jazdy ale stwierdzili, że nie uznają tych dokumentów. Powiedziałem ekspedientce, że są zobligowani do uznawania ID z krajów UE, ale ta wezwała ochronę (kurde przypał xD) . Ochroniarz powiedział, że uznają tylko paszport albo ID z hologramem wydanym przez jakiś urząd za 20 funtów - taka polityka niektórych supermarketów. Ja na to, że polityka sklepu nie może być ponad prawem europejskim. Ochroniarz powiedział tylko sorry i sobie poszedł :P

Jestem na 90% pewny, że to bujda. Jakiś czas temu widziałem na jakimś forum (bodajże HotUKdeals), że właśnie muszą uznać każde ID z UE. Jeśli nie, można ich pozwać. Ja nie chcę nikogo pozywać bo nie mam na to czasu ani chęci.

Potrzebuje tylko jakiegoś paragrafu, którym w razie czego będę mógł się wspomóc. A jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu :)

#uk #prawo #pytanie #emigracja

• 24
@Defensywny: Nowe prawko wygląda jak dowód osobisty i ma flagę uniii europejskiej a na nich PL i ono na pewno jest ok, ale to Twoje chyba jest stare i może dlatego nie akceptują. Albo sobie w kulki lecą

Mi ostatnio sprzedali bez dowodu jak im powiedziałam że tylko z domu wyskoczyłam na chwilę i wzięłam tylko pieniądze. Może mieli gorszy dzień