Wpis z mikrobloga

Hej Mirki (i raczej niestety nie Mirabelki :>),

kieruje zapytanie do tych, którzy zbudowali własną (gratulację) lub kupili gotową drukarkę 3D już jakiś czas temu (pół roku wzwyż temu). Mimo mojej niesamowitej fascynacji tym tematem i tym, że również chciałbym mieć swoją, kieruje do Was nastepujące pytania:

1. Czy po pierwszych miesiącach fascynacji tym urządzeniem nie odstawiliście go w kąt?
2. Czy to, że wydaje się w wyobrażeniach "niezastąpione" w wielu zastosowaniach (np. dorobienie jakiejś urwanej części w domu) nie zderza się z brutalną rzeczywistością i po okresie fascynacji przypadkiem nie okazuje się, że taniej, szybciej, lepiej jest kupić całą, nową część w sklepie?
3. Czy ograniczone możliwości takich jednomateriałowych drukarek nie powodują, że tak naprawdę nie nadaje się ona przez wiele miesięcy do niczego innego niż do zabawy (może raz na pół roku coś się wydrukuje nie dla zabawy)?

Dzięki Mirki i proszę o szczere odpowiedzi :)

#druk3d #drukarki3d #3dprinting #poczatkowafascynacja #praktyka #pytanie
  • 10
@ale_fuks: na drukarki mialem straszna faze pod koniec 2012, sprawilem sobie mendla90 na poczatku 2013, okolo pol roku temu sprzedalem drukarke i nie czuje tesknoty. Moim zdaniem wszystkie obecne domowe drukarki to glownie hobby, jesli planujesz jakis biznes na tym to albo jest juz na to zapozno albo i tak nie powinenes mnie sluchac.
Jesli to hobby to moim zdaniem warto sobie sprawic drukarke pod warunkiem, ze stac nas na cos
thingverse

@jasonfly: Dzięki wielkie za odpowiedź. Widzisz - nie wiedziałem, że jest aż tak pokaźna paleta materiałów do FDMa. A są jakieś przewodzące? :) Można by było elektronikę robić :)
@ale_fuks: Jeśli drukarka 3D na siebie nie zarabia, to ładny gadżet na biurku, który się kurzy. Jest teraz sporo firm/osób, które za przyzwoitą cenę wydrukują przedmioty Twoich marzeń (resztę kupisz na aliexpress ( ͡º ͜ʖ͡º) ).
Z drugiej strony budowa własnej drukarki 3D to bezcenna WIEDZA! Tego nie kupisz, nie nabędziesz inną drogą. Przy druku 3D jest ciekawie, bo zahaczacz o całą mechatronikę- od mechaniki urządzenia,
@ale_fuks: No i może choć pobieżnie odpowiem na pytania z wpisu.
1. Wręcz przeciwnie, związałem się z drukiem FDM/FFF zawodowo.
2. Zależy, co chcesz dorabiać. Jeśli coś jest dostępne w sprzedaży w uczciwej cenie, to drukowanie tego faktycznie niekoniecznie ma sens. A, no i warto by było umieć modelować jeśli poważnie myślisz o dorabianiu części.
3. Wszystko zależy od realnych potrzeb/pomysłów i umiejętności przełożenia tego na nadające się do druku modele.