Składniki na 10 l nastawu: - 4 kg aronii - 6 l wody - 2 kg cukru - drożdże VR5 - 5 g pożywki - 5g regulatora kwasowości - pektoenzym
Przepis: Umyte owoce zgniatamy, zalewamy 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody. Dodajemy pektoenzym i drożdże. Całość pozostawiamy w temperaturze pokojowej na maksymalnie 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy sok, wlewamy do balonu, dodajemy syrop cukrowy z pozostałą częścią wody. Wsypujemy regulator kwasowości i pożywkę.
Całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy do dalszej fermentacji i sklarowania.
@Browin: Tip od Oldtimery.com: dodajcie 30 liści wiśni na kilogram aronii aby pozbyć się goryczki. Mam nastawione z aronii ale najpierw zrobiłem sok gotując w proporcji: aronia 1kg, 30 liści wiśni, 1kg cukru, 1,5 litra wody.
@Browin Jakiej wielkości balon na to dajecie? Ile powinno fermentować?
@kendi: Jak się rozejrzysz po okolicznych wsiach to może wisieć niezerwana, bo dzisiaj mało kto to zbiera (niskie ceny).
@Oldtimery_com: Niektórzy przed nastawieniem dają na noc do zamrażarki. Moje po prostu leżały kilka dni w chłodnym miejscu w skrzynce i wino nie ma tego niedobrego posmaku.
Składniki na 10 l nastawu:
- 4 kg aronii
- 6 l wody
- 2 kg cukru
- drożdże VR5
- 5 g pożywki
- 5g regulatora kwasowości
- pektoenzym
Przepis:
Umyte owoce zgniatamy, zalewamy 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody. Dodajemy pektoenzym i drożdże. Całość pozostawiamy w temperaturze pokojowej na maksymalnie 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy sok, wlewamy do balonu, dodajemy syrop cukrowy z pozostałą częścią wody. Wsypujemy regulator kwasowości i pożywkę.
Całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy do dalszej fermentacji i sklarowania.
#browin #winodomowejroboty #wino #pijzwykopem
ps. zrobiłem w tym roku 80 litrów soku do rozcieńczania 1/6 co daje 480 litrów gotowego napoju :-)
ps2. wysłać wam buteleczkę?
Nam właśnie ta goryczka nie przeszkadza. Dodaje uroku i w nalewce i w winie :)
@kendi: Jak się rozejrzysz po okolicznych wsiach to może wisieć niezerwana, bo dzisiaj mało kto to zbiera (niskie ceny).
@Oldtimery_com: Niektórzy przed nastawieniem dają na noc do zamrażarki. Moje po prostu leżały kilka dni w chłodnym miejscu w skrzynce i wino nie ma tego niedobrego posmaku.
@kendi: nie wiem, mam z własnego krzaka
@Browin: adres na pw