Wpis z mikrobloga

Domowe wino aroniowe

Składniki na 10 l nastawu:
- 4 kg aronii
- 6 l wody
- 2 kg cukru
- drożdże VR5
- 5 g pożywki
- 5g regulatora kwasowości
- pektoenzym

Przepis:
Umyte owoce zgniatamy, zalewamy 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody. Dodajemy pektoenzym i drożdże. Całość pozostawiamy w temperaturze pokojowej na maksymalnie 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy sok, wlewamy do balonu, dodajemy syrop cukrowy z pozostałą częścią wody. Wsypujemy regulator kwasowości i pożywkę.

Całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy do dalszej fermentacji i sklarowania.

#browin #winodomowejroboty #wino #pijzwykopem
Browin - Domowe wino aroniowe

Składniki na 10 l nastawu:
- 4 kg aronii
- 6 l wod...

źródło: comment_Y41IAH9FYbqlB8QXFHxdpz9vFjvtIoyL.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@Browin: Tip od Oldtimery.com: dodajcie 30 liści wiśni na kilogram aronii aby pozbyć się goryczki. Mam nastawione z aronii ale najpierw zrobiłem sok gotując w proporcji: aronia 1kg, 30 liści wiśni, 1kg cukru, 1,5 litra wody.
  • Odpowiedz
@Browin Jakiej wielkości balon na to dajecie? Ile powinno fermentować?

@kendi: Jak się rozejrzysz po okolicznych wsiach to może wisieć niezerwana, bo dzisiaj mało kto to zbiera (niskie ceny).

@Oldtimery_com: Niektórzy przed nastawieniem dają na noc do zamrażarki. Moje po prostu leżały kilka dni w chłodnym miejscu w skrzynce i wino nie ma tego niedobrego posmaku.
  • Odpowiedz