Wpis z mikrobloga

Tak teraz pomyślałem, czy bardziej oszczędnie wyjdzie żeby było 20 obiektów które przy kolizji z graczem niszczyły siebie czy żeby przy kolizji z graczem sprawdzać czy to obiekt który powinien zostać zniszczony i go niszczyć?
#unity
  • 12
@ca1ek: Nawiązując do pytania, to gdy jeden obiekt uderza w drugi to traci on prędkość, nie chcę tego, da się jakoś zrobić żeby obiekty przechodziły przez siebie, ale OnCollisionEnter dalej wykrywało tak jakby kolizje dalej były
@Mithras: Działa pięknie jak zamieniłem, dzięki, jeszcze zauważyłem na czym będę się często potrącał czyli tym że w c# '...' oznacza chara, nie stringa.

Jak już jesteś ziomuś to pomożesz mi jak ustawić żeby te wszystkie zmienne na inicjalizacji ustawiały się na 1?

public int rotationAngleX, rotationAngleY, rotationAngleZ = 1;
@ca1ek: W Awake() ustaw te zmienne. W przypadku MonoBehaviour w Unity ta metoda może być poniekąd traktowana jak konstruktor, bo jest wywoływana tylko raz. Wyncyj tutaj: http://docs.unity3d.com/Manual/ExecutionOrder.html

I jeśli dobrze rozumiem (wówczas moja poprzednia część jest trochę zbyteczna), to robisz dwie deklaracje oraz deklarację z przypisaniem. Albo zrób:
public int rotationAngleX = 1;
public int rorationAngleY = 1;
public int rotationAngleZ = 1;
albo
public int rotationAngleX, rotationAngleY, rotationAngleZ;
a w
@Mithras: zrobiłem

public int rotationAngleX = 1, rotationAngleY = 1, rotationAngleZ = 1;
i działa dobrze.

czy w unity jest jakaś interaktywna konsola żebym mógł rzucać w nią kod i patrzeć co się stanie? w pythonie bardzo mi to pomogło z zrozumieniem różnych typów danych i klas, teraz próbuję ogarnąć Object.FindObjectsOfType, i gdybym mógł po prostu metodą prób i błędów zobaczyć jak to działa, bo dokumentacja nie jest dla mnie łatwo
@ca1ek: Jeśli używasz Visual Studio, to podłącz debugger do Unity, postaw breakpointa w interesującym Cię miejscu, odpal play w Unity: wówczas przeskoczy Ci na Visual Studio na miejscu, gdzie trafiło na breakpoint (nie puszczaj go dalej, niech tam stoi i czeka). W Visualu powinieneś mieć coś takiego, jak Immediate Window - w to okienko możesz wpisywać kod (nawet podpowiada Ci składnię ;)) i "na żywo" wykonuje wpisany tam kod. Bardzo przydatna