Wpis z mikrobloga

Mam do Was pytanie, może będziecie w stanie mi pomóc. Mam router dual band z UPC - niestety mam dookoła dość sporo sieci 2.4GHz i na wi-fi zamiast odbierać około 200Mbitów jakie oferuje mi UPC odbieram max 30Mbit (sprawdzałem po kablu i leci ponad 200Mbit). Poczytałem, że przełączając się na 5GHz można nieco więcej wyciągnąć, ale niestety mój laptop nie obsługuje 5GHz, więc kupiłem zewnętrzną kartę wi-fi Edimax EW7711. Zainstalowałem sterowniki, system kartę widzi, jednak po przełączeniu routera UPC (model Technicolor TC7200) na 5GHz ta karta zewnętrzna nie widzi sieci (przez moment pokazywała jakieś 2 inne sieci, ale teraz już nawet ich nie widzę). Tu są ustawienia z routera http://i.snag.gy/el6UO.jpg
Obstawiam, że pewnie jakąś złą kartę kupiłem, na pudełku pisze że "11ac & 5GHz 11a/n compatible" - czy to wina złych ustawień, karty czy może jeszcze czegoś innego?
Próbowałem się kontaktować z supportem Edimaxa, ale na razie zero odezwu.
#siecikomputerowe #sieci
  • 14
  • Odpowiedz
@sensi: a weź może zmień kanał. Sprawdź ten sam router czy oferuje full przesył gdzieś indziej, u babci na większym odludziu czy coś. Pierw trzeba w 100% zdefiniować problem
  • Odpowiedz
@ttinyowski: z routerem na 5GHz jestem w stanie bez problemu się połączyć ze smartfona i speedtest pokazuje co najmniej 50Mbit.

Co do ustawień routera to jedyne na co mogę zmienić to "Greenfield (802.11n)" lub całkowicie wyłączyć ten 802.11 Mode - obstawiam że pewnie tu leży problem i wina jest po mojej stronie że kupiłem złą kartę.
  • Odpowiedz
@ttinyowski: ok jednak zadziałało - dostępne kanały zaczynają się od 36, jak ustawiłem z "Auto" na 36 to się połączył - prędkość trochę lepsza (jakieś 44Mbit) ale też nie powala ;) ważne że działa, najwyżej jak będzie mi za mało to pociągnę kabel :)
  • Odpowiedz
@sensi: Po co masz sprawdzać każdy. Zainstaluj sobie inssider 3 i włącz na lapku wifi. Skan sieci i weź najbardziej skrajny kanał gdzie obok Ciebie nie będzie nikogo. Po drugie weź 20/40 MHz to podstawa. :)
  • Odpowiedz
@sequel: spoko, już sobie poradziłem :) po przestawieniu na 40MHz prędkość wzrosła nawet do 100Mbitów, ale za to jest mniej stabilna ta prędkość, tzn w pokoju w którym stoi router jest w miarę stabilnie i równo, ale w pokoju obok za ścianą już speedtest się wykrzaczał.
  • Odpowiedz
@sensi: To już kwestia anten w routerze. Standardowo są 2dBi co jest bardzo malutką wartością. Stąd jak sygnał się przebija przez ściany to prędkości spadają.
Generalnie 20/40MHz i skrajne kanały poprawią prędkości :)
  • Odpowiedz
@sequel: ten model routera akurat nie ma zewnętrznych anten, a szkoda, ale i tak mieszkam sam w mieszkaniu, więc taka prędkość to i tak więcej niż potrzebuję na co dzień. Jeszcze pokombinuję jak wrócę do domu z ustawieniami, może coś będzie lepiej działało. Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz