Wpis z mikrobloga

@sysek: obsługuję kompy z win10 i zdarza mi się sprawdzać czy na pewno zainstalowana jest wersja finalna tego systemu. Olanie wszystkich serwerów dns albo problem z połączeniem się ze znanym punktem wifi widzę codziennie.
Jak znam systemy w dobrym stopniu to win10 jest dla mnie całkowicie nieprzewidywalny jeśli chodzi o administrowanie nim. I ich cholerne gui mnie po prostu dobija... Chcę wejść we właściwości jakiegoś elementu a tam tylko "usuń"
dziś w nocy miałem taka sytuacje. Komp zahibernowany i nagle sie włączył i włączył mi yt. Bo jak zamykałem klapkę to miałem włączona jedna płytę. Ja sie pytam jak ?

@sysek: Domyślne włączone automatyczne aktualizacje o godzinie 3:00, już w Windows 7 było coś takiego.
@carlo497: A ja tak miałem, uśpiłem wieczorem Windowsa a rano komputer uruchomiony i ekran logowania do Linuksa, Windows po instalacji aktualizacji uruchamia się ponownie, a że w GRUBie miałem ustawionego domyślnie Linuksa to Windows nie mógł się automatycznie uruchomić i uśpić tak żebym nic nie zauważył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@vxrd: dziwne... System musiał by to ustawić w biosie, a znając winde która nie może ogarnąć 95% sterowników sama to musiałeś mieć jakiś dodatkowy soft który to ustawił.

edit: Nie doczytałem, że uśpiłeś. Myślę, że to jest jedyny powód przez który komp sam się odpalił