Wpis z mikrobloga

@wytrzzeszcz:
1. Domyślna instalacja jest wybitnie biedna, a zajmuje niewiarygodnie dużo miejsca na dysku.
2. Do absolutnie wszystkiego muszę szukać jakiegoś wyspecjalizowanego programu bądź pisać go samemu; narzędzia systemowe są niewystarczające do wielu zadań — ostatnio na przykład chciałem masowo przeskalować wszystkie moje tapety i rozdzielić je na foldery względem proporcji rozmiaru, nawet nie wiem, jak miałbym to zrobić pod Windowsem a pod Linuksem mi poszło w pięć minut bez doinstalowywania
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: to, że na Windowsa domyślnym i często jedynym interfejsem aplikacji jest interfejs graficzny. Ewentualnie (rzadko) ktoś dorobi tego jakiś interfejs konsolowy.

Na linuksie jest odwrotnie - podstawową metodą komunikacji z systemem i aplikacjami jest konsola tekstowa. Interfejsy graficzne to tylko "nakładki graficzne" na te aplikacje.

Ergo: na linuxie poprzez interfejs tekstowy możesz zrobić wszystko. Nie wszystko, ale większość, zrobisz także poprzez interfejs graficzny.
Na Windowsie możesz zrobić wszystko poprzez interfejs
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz:

1) Botnet

2) PowerSHELL

3) Czcionki

4) Brak możliwości dostosowania wyglądu, aby zrobić najprostsze rzeczy trzeba się przekopywać jak Seba szukający diaksów

5) Zarządzanie pakietami

6) Aktualizacje

7) Sterowniki

8) System plików

9) Jedno środowisko graficzne, i to słabe

10) Tiling ssie

11) Cena

12) Brak dobrego oprogramowania open-source

13) Mniejsze uwaga devów open-source (firefox, gimp)

14) Zasobożerność

15) Zajmowanie eksabajtów na dysku, pomimo braku niczego

16) Błąd 00000043x76

• Odpowiedz
@vxrd: no nie do końca. kompilacja w tym wypadku ma sens jeśli masz konkretne wymogi. jak nie to sudo apt-get install i wio :D w zasadzie ta jednolinijkowa instalacja na debianach jest dla mnie ogromnym bonusem.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Lubię dłubać przy systemie, rozwalanie rzeczy X'ów albo zachodzenie w głowę (w google) dlaczego gpu-manager zajmuje aż 1min20s przy uruchamianiu systemu sprawia mi przyjemność ( ͡° ͜ʖ ͡°). Lepsze narzędzia administracyjne/sieciowe, ricing systemu, paranoja dot. bezpieczeństwa moich prywatnych plików ( ͡° ͜ʖ ͡°). W sumie mógłbym wymieniać jeszcze długo.

A, i jeszcze jedno:

• Odpowiedz