Aktywne Wpisy
erebeuzet +50
różowa uparla sie, ze wyśle młodszą córkę do komunii.
ostatnio w kosciele byliśmy 5 lat temu na pogrzebie. normalnie nie praktykujemy, choc jak obudzisz mnie w nocy to prawie każdą modlitwe z pamięci wyrecytuje. tak mnie zindoktrynowali w dziecinstwie.
Ale córka nie wie nawet kto to jezus.
świadomie nigdy nie zapoznawalem jej z tymi #!$%@?.
Starsza, którą tez różowa splugawila komunią, a ktora kazala się wypisac z religii mówi, ze niech idzie
ostatnio w kosciele byliśmy 5 lat temu na pogrzebie. normalnie nie praktykujemy, choc jak obudzisz mnie w nocy to prawie każdą modlitwe z pamięci wyrecytuje. tak mnie zindoktrynowali w dziecinstwie.
Ale córka nie wie nawet kto to jezus.
świadomie nigdy nie zapoznawalem jej z tymi #!$%@?.
Starsza, którą tez różowa splugawila komunią, a ktora kazala się wypisac z religii mówi, ze niech idzie
Malenaa +1
Jeżdżę pomagać mojej dziewczynie w przeprowadzce (razem od pół roku), malowaliśmy pokoje, trochę rzeczy przenosiliśmy. Przeprowadza się z matką, nie mają za bardzo żadnego chłopa żeby im pomógł z takimi robotami. Byłem pomagać tam 5 razy, ze 3 razy od rana do wieczora,mam jakoś 40 minut drogi do niej. Nie dają mi żadnych pieniędzy za to, tylko wyżerkę i podziękowania.
Mieszkam z rodzicami i oni twierdzą, że się daje wykorzystywać i sobie
Mieszkam z rodzicami i oni twierdzą, że się daje wykorzystywać i sobie
Kto ma rację?
- Ja 79.2% (644)
- Moi rodzice 20.8% (169)
Mój Niebieski ma urodziny za niedługą chwilę i mocno zastanawiam się, czy nie kupić mu dobrej planszówki strategicznej. Ale ale, by za łatwo nie było, Niebieski dużej styczności z planszówkami nie miał, jedynie ostatnio mamy fazę na szachy ;-)
Za to niebieski jest fanem starych dobrych strategii na PC jak Medieval: Total War (o, jak on lubi Niemców podbijać!), Age of Empires, Settlers itp.
Nasuwają mi się konkretnie dwa tytuły: 7 Cudów i SmallWorld. Miałam okazję grać w obie i przy obu bawiłam się przednio. :-)
Dlatego pytam Was, moi drodzy:
1) Czy któryś z tych tytułów może przypaść do gustu osobie nie mającej wiele wspólnego z boardgame'mi?
2) Która gra według Was lepsza dla początkującego?
3) Może dla bezpieczeństwa kupić mu stare dobre Age of Mythology - Jakaś platynowa czy złota kolekcja (dostanę to gdzieś jeszcze?!) ? W/w planszówki do najtańszych nie należą, a szkoda by leżały.
#gryplanszowe #grybezpradu #7cudow #smallworld
https://boardgamegeek.com/boardgame/173346/7-wonders-duel
http://store.steampowered.com/app/266840/
A tak na serio small world moze pasowac ewentualnie Osadnicy Narodziny Imperium albo Chaos w Starym Swiecie. zobacz te tytuly na bgg, sciagnij i przeczytaj instrukcje i zobacz co waszym zdaniem bedzie przystepniejsze.
@aryss: Z tą większą ilością graczy może być różnie, bo może jak przyjadę dołączy się niebieskiego rodzeństwo lub przyjaciela zaciągniemy. Ale tak, jest spore ryzyko, że zostaniemy z tą grą w dwójkę.
@Zorak: Kuczelebele... Jak mówiłam, biorę pod lupę głównie tamte dwa tytuły, bo już je sprawdziłam. Wolałabym w ciemno nie kupować...
W dwójkę. Może kiedyś pewnego pięknego niedzielnego popołudnia zwołam do jadalni naszą rozchachaną wesoło biegającą to tu to tam gromadkę dzieci, posadzę na krzesłach przy dużym stole i łagodnym matczynym głosem rzeknę: "Grajcie z nami, smarkacze gówniarze małe, bo pożegnacie się z kolacją". :D
@Mrs_Bungle: Jak Twój chłopak lubi szachy i grywał w strategie na PC, które wymieniłaś to wydaje mi się, że w/w planszówki mogą być dla was za lekkie. To są dobre gry na party przy piwku przy większej liczbie graczy.
Ja bym poszedł z grubej rury: Zimna Wojna albo Wojna Narodów. Nawet jak nie ma doświadczenia w planszówkach samo poznawanie zasad i taktyk będzie dla niego frajdą (skoro
@JackieChan: Ale czy ja to ogarnę?! :-D
@xann: Ma i grał milion razy. Age of Mythology - kiedyś coś mi wspominał, że podoba mu się klimat antycznych wierzeń.
@Ratll: Wygląda nieźle dla kogoś kto lubi wojenne klimaty.
@robertx: Komputerowe szachy to nie to same