Wpis z mikrobloga

Mircy #linux #debian

Znowu mam problem. Udało mi się raz na zawsze usunąć wirusa NVidii i przywrócić Nouveau, ale przy bootowaniu system stęka coś w stylu:

modprobe error: bad line 1600[nie pamiętam dokładnie], 1 tokens found, 2 missing

I tak kilka linii, numerek linii się tylko zmienia, +1 kolejno.

Jakieś sugestyje?

PS jest tak odkąd grzebałem w pliku o nazwie mniej więcej "nvidia-blacklists-nouveau.conf". Teraz tego pliku nie ma, ale błąd pozostał.

PPS korzystać się da z systemu, ale ten błąd mnie irytuje.
  • 6
@Kryspin013: Wyciągłem kartę graficzną i wrzuciłżem do śmietnika ( ͡° ͜ʖ ͡°)

System nie jest #!$%@?, wszystko działa, tylko przy bootowaniu sra ogniem. Generalnie w dużym skrócie chciałem zainstalować stery nvidii, ale się okazało, że grafa mojego laptoka już nie jest wspierana i musiałem zainstalować jakiś tam starszy sterownik, ale mi się nie chciało, więc olałem. W każdym razie nvidia-driver ciągle płakał o zależności i fakt, faktem,
@przemyslany_nick:

Zacząłem grzebać w modprobe.d i tam w tym pliku właśnie usunąłem linijkę o blacklistowaniu nouveau, ale wróciła tylko rozdziała i nic poza tym, i od tamtego momentu system stękał o tej "złej linii".

Pewnie nie usunąłeś dobrze sterownika, odblokowałeś na siłę nouvaeu i dzisisz się że ci kernel sypie.

tak. Ogólnie wiem jak zainstalować odpowiednie sterowniki, ale nie chce mi się ; p

To się ogarnij.

Jak chcesz wywalić całą
Pewnie nie usunąłeś dobrze sterownika, odblokowałeś na siłę nouvaeu i dzisisz się że ci kernel sypie.

@Kryspin013: no fakt, na siłę odblokowałem (czy raczej próbowałem xD) nouveau, ale nvidię na stówę dobrze odinstalowałem, bo śladu po niej nie ma praktycznie ;d

Tak jak pisałem wyżej

apt-get remove nvidia-* --purge i poszło.

To się ogarnij.

Jednego dnia, ale kiedy zobaczyłem, że muszę ze starymi sterami kombinować, to stwierdziłem, że Nouveau robi robotę