Aktywne Wpisy
ewolucja_myszowatych +450
Udało się trochę podbić obraz z wypadku BMW na podstawie nagrań od @dashcambandit i @Rabusek:
v.1 - podbicie jasności i klatek:
v.1 - podbicie jasności i klatek:
powodzenia +1045
gdyby wykop nakręcił teraz panikę, że zabraknie paliwa na stacjach, to PiS byłby zmuszony odblokować ceny tuż przed wyborami ( ͡º ͜ʖ͡º) ewentualnie zabrakłoby paliwa na stacjach, co też byłoby ciekawe
ja nic nie sugeruję
#tankujemynazapas #orlen
ja nic nie sugeruję
#tankujemynazapas #orlen
Przed chwilą rozmawiałem z kolegą z Ukrainy i jakoś tak wyszło, że zaczęliśmy rozmawiać o liczebnikach w języku angielskim (np. że native powie raczej "jedenaście setek" niż "tysiąc sto"). Z tego przeszliśmy do lat (np. "dziewiętnaście trzydzieści" zamiast "tysiąc dziewięćset trzydzieści").
W ramach przykładu zapytałem o rok rozpoczęcia pierwszej wojny światowej - nie pamiętał. No ok, bywa. Zapytałem o początek drugiej (sam rok, nie konkretny dzień!)... odpowiedział 1941 - zacząłem się śmiać. Wtedy dowiedziałem się, że naprawdę tak ich uczą w szkołach i na dowód pokazał mi skan z podręcznika do historii. Tak to z tą historią bywa :)
#uselessfunfact #ukraina
Swoją drogą masz jakieś źródła, że wg Czech wojna zaczęła się w 1938? Owszem, zajęcie Moraw wtedy nastąpiło ale ich podręczniki (przynajmniej te które widziałem) mówią jednak o 1939...
@moby04: nie wg Czech, a dla Czechów. Dla nich 1 września 1939 nic szczególnego nie oznacza, poza tym, że w encyklopedii o tej dacie napisano. Dla nich agresja rozpoczęła się wcześniej, a okupacja na początku 1939 roku.
@moby04: No to wiele wyjasnia. Ogolnie na Ukrianie jednak raczej ucza juz o 1939 ( tęz widizlaem kasiazki) i tylko tam gdzie jest duza ilosc zrusyfikowanych moga jeszcze byc powszechne stare przyzwyczajenia.
Ale ogladalem wyklad studentów w Chersoniu i tam mowili wyraznie o 1939 a to tez są okolice Krymu.
A wczoraj Jaceniuk nawet powiedizął że pakt
@Lurch: Zapytam w poniedziałek bo akurat na weekend wyjechał...
@moby04: Jeśli znasz rosyjski to jak go możesz nie odróżniać od ukraińskiego? To tak jak mylić niemiecki z duńskim.
Podobnie jesień potrwa do 30 listopada a zima do końca lutego
@Stefanescu: Jak nałożysz akcenty i gwary to naprawdę trudno odróżnić. Podobnie Mykola rozumie polski i czeski ale nie jest w stanie poznać "co jest co" (sprawdzone)...