Aktywne Wpisy
cpt_foley +220
W jaką korposektę się #!$%@?łem to ja nawet nie xD
Nie poszedłem w czwartek i piątek do pracy że względu na ból pleców, przyniosłem zwolnienie, dostałem zastrzyk itp.
Mój dobry ziomek podsłyszal na kawie że moje kierownictwo na kawce na mnie wsiadło, że jak tak można, że są przecież żądaniówki, oni chodzą do pracy mimo bólów, że on to nie był na zwolnieniu od 22 lat.
Przed chwilą wprost powiedziałem temu ostatniemu
Nie poszedłem w czwartek i piątek do pracy że względu na ból pleców, przyniosłem zwolnienie, dostałem zastrzyk itp.
Mój dobry ziomek podsłyszal na kawie że moje kierownictwo na kawce na mnie wsiadło, że jak tak można, że są przecież żądaniówki, oni chodzą do pracy mimo bólów, że on to nie był na zwolnieniu od 22 lat.
Przed chwilą wprost powiedziałem temu ostatniemu
ZenujacaDoomerka +131
Komary to są takie debile. Po co on podchodzi mi do ucha skoro wie że zginie przez to śmiercią tragiczną? Lata ewolucji a one dalej bez mózgu
1. Pierwiastki główne biologicznie.
-węgiel C
-wodór H
-tlen O
-azot N
Stanowią one 99% masy komórki, pierwiastki te występują w znacznie mniejszych ilościach w skorupie ziemskiej (oprócz tlenu). Natomiast krzem który występuje obficie w skorupie ziemskiej, ma znikomą zawartość w komórkach
2. Pierwiastki ciężkie takie jak ołów czy kadm nie występują w komórce, wyjątkiem są szczególne zatrucia organizmu.
3. Pierwiastki biologiczne poboczne (stanowiące 1% komórki):
-jony potasu K, sodu Na, chloru Cl - występujące w płynach pozakomórkowych i w komórkach.
-wapń Ca- składnik kości, pancerzyków otwornic, muszli małży
-krzem- tworzy skorupki okrzemek
-niewielkie ilości magnezu Mg, żelaza Fe, jodu I, miedzi Cu, cynku Zn- połączone z niektórymi białkami i małymi cząsteczkami
4. Węgiel jest kluczowym pierwiastkiem dla życia, zawiera się w ogromnej większości cząsteczek biologicznych, właściwości węgla:
a) Atom węgla jest małych rozmiarów
-wokół jego jądra krąży 6 elektronów, z czego 4 znajdują się na zewnętrznej powłoce- mogą one utworzyć 4 silne wiązania z innymi atomami.
Przykład-
metan
-składa się z 1 atomu węgla i 4 atomów wodoru
-w środku cząsteczki metanu (którzy kształtem przypomina czworościan) znajduje się węgiel
-wiązania wyznaczają wierzchołki tego czworościanu
-kąty między wiązaniami są takie same
b) Atom węgla poza wytwarzaniem wiązań z innymi atomami potrafi również tworzyć wiązania ze swoimi atomami (które również są stabilne!) dzięki temu:
-atomy węgla mogą tworzyć długie, proste, rozgałęzione łańcuchy i zamknięte pierścienie
-atomy węgla tworzą małe i duże cząsteczki
-jest możliwa budowa struktur komórkowych i przeprowadzanie reakcji na terenie komórki
UWAGA
-krzem również może tworzyć wiązania między swoimi atomami jednak wiązania te są słabe
-łańcuchy i zamknięte pierścienie, które zamiast węgla raz na jakiś czas zastępuje inny atom, również są stabilne
c) Wiązania między atomami węgla są trwałe
-oznacza to że potrzeba dużo energii żeby takie wiązanie rozerwać, większej od energii wytwarzanej przez poruszające się cząsteczki w komórce
-dzięki temu cząsteczki biologiczne zbudowane z atomów węgla nie są narażone na przypadkowe zniszczenie podczas pełnienia swoich funkcji w komórce
d) Wiązania między atomami węgla nie są tworzone na jednej płaszczyźnie
-oznacza to, że cząsteczki tworzone przez połączone ze sobą atomy węgla mają zróżnicowaną budowę przestrzenną
-niektóre cząsteczki mogą być tak zróżnicowane przestrzennie, że ich powierzchnie pasują do siebie jak klocki lego, dzięki takiemu dopasowaniu możliwe jest ich swoiste łączenie. Zjawisko to zapewnia przechodzenie wielu procesów, które zachodzą w komórce.
Przykład-
glukoza- może występować w formie łódeczki i krzesełka
białka- duże cząsteczki, których struktura jest skomplikowana
5. Właściwości pozostałych głównych pierwiastków biologicznych:
-niewielkich rozmiarów atomy
-nie są wstanie tworzyć dużych cząsteczek łącząc się ze swoimi atomami
-tworzą silne wiązania z atomami węgla
-znacznie wzbogacają listę cząsteczek budujących organizmy
#japeczkoktorychcezostaclekarzem #blog #poprawamatury #biologia #chemia
https://www-ssrl.slac.stanford.edu/research/highlights_archive/cd-ca.html