#pytanie #laptopy #naprawalaptopow @naprawalaptopow Mirki, mam mały problem. Rozkręćiłem mojego Acera 5830, czyściłem wentylator, położyłem nową pastę pod procesor i kartę grafiki. Po złożeniu wszystkiego, laptop się nie odpala. Inne fakty: - na 1s mruga lampka od przycisku power - bez różnicy czy na baterii czy na zasilaczu - bez kości ramu to samo - rozkręcałem drugi raz - wszystkie taśmy podłączone prawidłowo itd.
Kiedyś napotkałem na podobny problem w hp pavilionie. Caly dzien walczylem, ale znalazlem na forum pomocy technicznej poradę, żeby wyjąć baterię i bodaj 10 czy 15 sekund przytrzymac power. Pomoglo. Podejrzewam, ze to czysci ustawienia biosu, tak jak wyjecie baterii albo zworka na plycie glownej w stacjonarce. Poszukaj, czy producent nie udostepnia jakiejs procedury resetu. Jesli nie, to kropnales jakis podzespol. Nie wiem na ile to mozliwe w lapku, kiedys w stacjonarce
@TripleICZ: na razie rozmontowałem jeszcze raz, dalej tak samo. A wyciagałem baterie z płyty głównej i tą zwykłą też odłączałem. Jak podłącze, to pokazuje ze sie ładuje.A przy próbie uruchomienia na chwile mignie też dioda z ikoną żarówki, dysku nie.
Sprobuj uruchamiac bez wadliwego podzespolu. zobaczysz na czym wylozy sie POST, o ile to nie sama plyta glowna. Problemem w lapach jest tez ze grafika jest wlutowana. Skoro pokazuje ladowanie to masz sprawny zasilacz i sekcje ladowania na plycie glownej (no, z duza doza prawdopodobienstwa). Probowales znalezc procedure polecana przez producenta?
Mirki, mam mały problem. Rozkręćiłem mojego Acera 5830, czyściłem wentylator, położyłem nową pastę pod procesor i kartę grafiki. Po złożeniu wszystkiego, laptop się nie odpala. Inne fakty:
- na 1s mruga lampka od przycisku power
- bez różnicy czy na baterii czy na zasilaczu
- bez kości ramu to samo
- rozkręcałem drugi raz - wszystkie taśmy podłączone prawidłowo itd.
Macie może jakiś pomysł? :)