Wpis z mikrobloga

@mlaskacz: Jezeli grafika mowisz ze dziala to bierz. Mam tego samego procka i smiga bez problemu na Debianie Jessie (z kernelem 4.1).
Kernel potrzebny był do grafiki, by HD Graphics 5500 działała ładnie i wydajnie. Na 4.0 grafika działała juz sprawnie, jedynie przy filmach (+skype) było mnostwo artefaktow.. Ale od 4.1 jest bajka. A ze mowisz o archu to tam pewnie juz 4.2 w stabilnym repo siedzi ;)
@mlaskacz: Sorry za double post, ale doczytałem..
HD 5500 z dodatkowym monitorem w ogole nie zamula - siedze na takim configu wlasnie (Thinkpad X250 + Debian Jessie) i jest swietnie. Jak wroce z delegacji, to podpinam drugi monitor zewnetrzny pod stacje dokujaca i wtedy dopiero bedzei wygodna praca! Widziałem ze dziala na tych lapkach, choc sam nie testowałem...
@mlaskacz: nie wiem jakie masz preferencje (i budzet!) ale polecic moge Thinkpady ;) Szczegolnie z x250 jestem teraz zadowolony, wczesniej bylo T61, T510 i T530.. X250 wygrywa rozmiarami (mały) i waga, a przy tym czas pracy na baterii, rzedu 10-12h przy normalnym uzytkowaniu.. Ok, jak siedze na skype z kamera spada do 6-7h... Ale to jest do przezycia jeszcze :D
Nie polecam della. Ładowarki strajkują, a zamienników praktycznie nie ma, a jak już są to nie umią into ładowanie baterii (Inspiron 1525 here)
@ygyfygy: No to doganiaja w tempie Debiana niestabilnego ^^ bo tam jeszcze tez nie ma 4.2 :( A czekam, bo patrzac po opisie, ma sie pojawic troche optymalizacji dla mojego sprzetu...
Tak, wiem moge sam kompilowac.. Ale ze lapek do pracy, to jakos wole polegac na paczkach, ktore mimo ze sa z "unstable" to sa stabilne ;)