Wpis z mikrobloga

Wiem mirki, że bardzo dużo jest teraz wszędzie informacji o imigrantach. Mam natomiast pytanie. Czy któryś z Was jest w stanie powiedzieć mi, dlaczego tak bardzo Niemcom zależy na wpuszczeniu ich do Europy. Nie jestem w stanie wymyślić jaką będą mieli z tego korzyść. Ktoś mnie może oświecić?
#pytanie #imigranci #europa
  • 6
@WujekRoman:
1. starzejące się społeczeństwo, brak rąk do pracy
2. niemcy (szczególnie starsze pokolenia) czują pewną moralną odpowiedzialność za to, co stało się w 1939.
jeśli znasz jakiegoś niemca, to wiesz o czym mówię. oni po prostu są przekonani, że tak trzeba; to swego rodzaju "odkupienie win" dziadków
3. niemcy mają najsilniejszą gospodarkę w całej europie, dla nich to naprawdę nie jest problem, by sobie wziąć 50 tys. utrzymanków
@WujekRoman: Obstawiam, że stosują zasadę tworzenia problemów u poszczególnych członków UE, aby ich osłabić. Kraj z nieporządkami u siebie jest mniej wyrywny na arenie międzynarodowej. Ma mniej czasu i środków. Niemcy są najsilniejsi, a poza tym wraz z Francuzami już od kilkudziesięciu lat przerabiają ogarnianie obcej imigracji u siebie. I mają w tym więcej wprawy niż reszta. Nie wierze w żadne poczucie winy ze strony Niemców.