Wpis z mikrobloga

Cześć,
z racji tego, że zaczynam dopiero naukę pythona - niby mam napisać program na zaliczenie z przedmiotu, ale zawsze chciałem chociaż jednego języka programowania nauczyć się całkiem nieźle (html się nie liczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Jak wiadomo trudne są pierwsze kroki - zakładek mam otwartych chyba ze 20 - miałbym kilka pytań, bo dużo poradników jest nt. wersji 2.x, a zacząłem pracę na wersji 3.4 i jest rozbieżność niektórych rzeczy które mnie jako laikowi przysparzają problemów. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

1. Chcę zdefiniować funkcję "mapa":
def mapa(
m = input("Podaj nazwę mapy: ")
open('m', 'r')
)

Czyli później wpisuję funkcję mapa, chcę zapytanie o nazwę pliku aby później go sobie wczytał. Problem polega na tym, że wywala mi invalid syntax z podkreśleniem open^ i nie mogę zrozumieć co robię źle.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany chęcią sporadycznej pomocy (choć może się zdarzyć że na początku będę pytał nieco częściej) to proszę mirki dajcie znać w komentarzach lub na PW. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wołam #python #naukaprogramowania
  • 12
  • Odpowiedz
@grzegoor: Jeżeli masz problemy już ze składnią i logiką wywoływania zmiennych (wołasz stringa 'm' zamiast zmiennej m), to może warto przerobić jakiś interaktywny tutorial od deski do deski? zerknij np. na codecademy.
  • Odpowiedz