Wpis z mikrobloga

Jak to w końcu jest z tymi czytnikami ebook #kindle itp? Podobno ekrany z e-ink nie męczą wzroku tak jak wyświetlacze LCD... Ale według badań http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22762257 nie ma znaczenia typ ekranu. Nie wiem teraz, czy wszyscy powtarzają to co im napisali marketingowcy, czy faktycznie wynika to z ich doświadczeń. Zastanawia mnie to, bo spędzam przed ekranem bardzo dużo czasu, no i mam już tablet, a czytnik jaki bym musiał kupić by komfortowo czytać (tematyka IT) kosztuje praktycznie tyle co mój tablet. Ktoś coś wie na temat e-ink? Spotkaliście się z jakimiś artykułami?
  • 5
@Minetqa: Rodzaje czytników i ceny mam obcykane od dawna. Pytam o efekt zmęczenia oczu i jakieś badania na poparcie tego, bo ja szczerze mówiąc nie zauważyłem by mnie jakoś oczy bolały po całodniowym czytaniu... No i wspomniałem przecież, że do czytania książek o programowaniu etc. bym musiał mieć 8' ekran (pdfy, listingi, schematy, 6' trochę mało...), a taki czytnik nie kosztuje 350zł, no i Amazon nie ma takowego w ofercie... (
@Wirtuoz: No wszyscy zachwalają e-ink, dlatego chciałem się dowiedzieć czy to serio tak odciąża oczy... No i mam problemy ze snem, bo lubię czytać w łóżku. Flux niewiele pomaga, a taki Paperwhite czy PocketBook InkPad ma inny rodzaj podświetlenia ekranu...