Wpis z mikrobloga

No i pierwsze próby połączenia #esp8266 i #arduino coś nie ten teges.. Zgodnie z Waszym poradami udało mi się podpiąć PC<->Arduino<->ESP8266
Po uruchomieniu "konstrukcji" ESP8266 się dość dziwnie zachowuje. Czasem napierdziela po Tx jak szalone, a czasem milczy. Po resecie przedstawia się takim komunikatem:

Ai-Thinker Technology Co. Ltd/

invalid

Więc zakładam, że baudrate jest ok. Niestety to jedyne jego słowa. Po jakichkolwiek komendach (AT, AT+RST czy AT+GMR) odpowiada tylko kilkoma kropkami.

Próbowałem flashować (wg. tej instrukcji) ale niestety tool nie wykrywa ESP.

Macie może jakieś wskazówki? Googlałem oczywiście za tym błędem, ale nic nie pomogło :(
meetom - No i pierwsze próby połączenia #esp8266 i #arduino coś nie ten teges.. Zgodn...

źródło: comment_OXMUKSO7w5RDWpqWNbspDJvmc7KWmt4o.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@WebSpider: Zasilacz laboratoryjny, teoretycznie pociągnie 30A, więc zakładam, że da radę ;-)
A tak na serio, to z ciekawości sprawdziłem jakie ograniczenie ustawione i przy zwarciu daje ~1.5A.
  • Odpowiedz
@WebSpider: Te dwa kabelki z lewej (czarny i biały) idą z zewnętrznego zasilacza. Arduino wysyła dane przez dzielnik napięcia (5v->3.3v). Próbowałem też skorzystać z układu CD4050 (jeszcze jest tam na płytce), ale efekt był ten sam..
  • Odpowiedz
Czasem po resecie (pin RST do GND) zgłasza się tym tekstem "invalid" i jest cisza, a czasem zaczyna srać po serialu krzakami co ok sekundę.
@zdebel: tak. próbowałem różnych kombinacji - tych "środkowych" pinów, wiszące i podpięte, ale nic nie pomagało.
  • Odpowiedz
O kurde! Nic nie zmieniałem i nagle zaczął coś gadać :) Chciałem ładnego screena wrzucić jak odpowiada kropeczkami, a tu.. pierwsze "OK" z jego strony.
Choć teraz przy każdej odpowiedzi dodaje "busy". Ehh.. Zawsze #!$%@? coś :(
  • Odpowiedz
Dobra, nie wiem w czym rzecz, ale zaczął ze mną gadać. Dziwne jest tylko to, że przed każdą odpowiedzią wysyła "busy p..." :/
  • Odpowiedz
@EndriuGolara: Ale jaja, faktycznie. Myślałem, że 9600 będzie "bezpieczniejsze", a tu proszę :) Śmiga ładnie. Teraz jeszcze z kody bym chciał uzyskać to co mi się udaje przez serial monitor ;-)
Ale małymi kroczkami.. powolutku..
  • Odpowiedz