Wpis z mikrobloga

Mireczki #majsterkowanie #elektronikadiy które narzędzie do tworzenia schematów i PCB lepsze? Ja osobiście używałem Eagle, KiCad i PADS (największe g---o na świecie, na laborkach na studiach mieliśmy w nim zaprojektować i wykonać układ, masakra, najgorsze że prowadząca nie pozwoliła mi użyć innego programu, i potem jeszcze na egzaminie były pytania "jak wygląda ikonka do wstawiania elementu w programie PADS), a wy czego używacie? Używałem Eagle, potem w kole naukowym uczyliśmy się KiCada i o wiele bardziej mi się spodobał, ale teraz zaczyna mnie wkurzać bo czasem znalezienie odpowiedniego footprintu to masakra, drugi dzień szukam potencjometru taki jaki potrzebuję (nie, samemu nie chce mi się go projektować).
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Felonious_Gru: http://www.leon-instruments.pl/2012/05/kurs-kicad-wstep.html
Ja nie pamiętam jakim się kursem wspomagałem na początku, ale ten wydaje mi się być w miarę ok.
I tak do poważnego używania człowiek się nauczy obsługiwać oprogramowanie CAD dopiero po kilku(nastu) większych projektach.
Ja pamiętam jak robiłem na początku płytki 2 warstwowe, nie wiedząc o opcji wysokiego kontrastu...:D Teraz sobie nie wyobrażam tego inaczej robić. A wczoraj dopiero zauważyłem, że jest opcja przypisania łączenia do stref osobno
  • Odpowiedz
@mac_jg: @Felonious_Gru: ten kurs jest spoko, jak musiałem coś zrobić w Kicadzie (bo licencja), to z niego ogarnąłem podstawy łącznie z gerberami i było ok. Autor nie jest przypadkowym gimbusem, który sam się wczoraj nauczył, a teraz oświeca podobnych sobie kolegów.
  • Odpowiedz