Wpis z mikrobloga

W trosce o polską demografię i system emerytalny, to już chyba najwyższy czas, aby zacząć:

1. Sprowadzać Polaków wysiedlonych po wojnie (oczywiście tych co chcą wrócić).

2. Stworzyć warunki dla tych, którzy chcą wrócić z "angielskiej" emigracji (uogólniłem, ale chodzi o wszystkie kraje, gdy był exodus).

3. Pomóc Ukrainie i sprowadzić Ukraińców, którzy potrzebują pomocy - wpłynie to korzystnie na nasze finanse jeśli uzupełnimy luki demograficzne a ci ludzie będą pracowali u nas i tutaj będą się rozmnażać i tworzyć rodziny. W końcu jesteśmy bardzo blisko kulturowo.

#ukraina #polska #demografia #gospodarka #finanse #neuropa
0.....2 - W trosce o polską demografię i system emerytalny, to już chyba najwyższy cz...

źródło: comment_FZnWEeG537KLxX09S3Is3TaaOu19ulCm.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
@wiewior_s:
Jasne to co oni wtedy robili to było okrucieństwo i należy o tym pamiętać. Jednak nie patrzmy na wszystkich ukraińców przez pryzmat tych wydarzeń. Sam z ukraińcami nie miałem do czynienia, ale w większości przypadków spotykam się z opinią, że ukraińcy to bardzo robotny naród i pewnie jak do nas przyjadą to będą roboty szukać. A to chyba dobrze nie?
Oczywiście nie należy im od razu stóp całować tylko
  • Odpowiedz
Oczywiście. Ale zbyt często oceniamy obecne pokolenia za grzechy ich poprzedników.

@BezplatnyTrollPO: @0002 wrzucił sondaż o stosunkach naszych wobec innych nacji. Ciekawe jak jest na odwrót. Nie jestem podjudzaczem, nie chcę ich najeżdżać ale nie chcę promowania tego że jesteśmy tacy bliscy, tak się lubimy i powinniśmy im pomagać, sprowadzać ich tu. Sprowadzamy sobie studencików, a oni potem machają w naszym kraju flagami UPA :P. No głupie to jest
  • Odpowiedz
@Stefanescu: To też ma swoje minusy. Ukraińcy drastycznie zaniżą poziom zarobków w Polsce i wyludnią Ukrainę która niebroniona zostanie zajęta przez Ruska. Lepszym rozwiązaniem jest tak zmienić kraj żeby chcieli wracać ludzie z pkt. 2.
  • Odpowiedz
Ja tam uważam że nie da sie uratowac demografii można tylko pomniejszyc szkody spowodowane ubytkami ludnosci.

Kluczem do tych wszystkich punktów jest wzrost gospodarczy połaczony z wyraznym wzrostem płac. Sytuacja w Polsce powinna być tez w długoterminowym czasie lepsza niż w tamtych krajach.

1. Ci którzy chca wracac to czesto starsi ludzie którzy i tak nie znaja jezyka. Młodzi moga to zrobic nawet teraz poprzez studia na Kartach Polaka. Ale czesto wybieraja emigracje do wiekszych miast w sowich krajach. Kazachstan to nie sa widoki jak z filmu Borata.
To nie beda wielkie liczby.
  • Odpowiedz
@szurszur: Częściowo masz rację, ale pamiętaj, że liczy się liczba płatników do systemu emerytalnego/społecznego, którzy wypłynęli razem z eksodusem. Tego nie przeskoczymy wyższymi płacami, a po prostu liczbą płatników w systemie. Trzeba to w jakiś sposób odtworzyć.
  • Odpowiedz
wyludnią Ukrainę która niebroniona zostanie zajęta przez Ruska.

@Stefanescu: Jak nie do Polski to wyjada gdzie indizej. Z punktu widzenia Ukriany może lepiej już do Polski z której po poprawie sytuacji na Ukrianie predzej wrócą niż z Zachodu.
Co do poziomu płac to nie pisałem że one zapelnia luki w budżecie tylko że ich wzrost przyciagnie imigrantów. bez tego nie bedziemy atrakcyjni gdy Ukraina wróci na scieżkę wzrostu

przyjechali tacy co chcieli się uczyć, chyba wiemy co
  • Odpowiedz
@Stefanescu: Dzieki za odpowiedz. Ciagle jednak dziwi ze ponad jedna trzecia Ukraińców określa stosunek do Rosjan jako neutralny/ciepły/bardzo ciepły. Myślę, że to też obrazuje jak specyficzna jest ta nacja ;).
  • Odpowiedz
Ciagle jednak dziwi ze ponad jedna trzecia Ukraińców określa stosunek do Rosjan jako neutralny/ciepły/bardzo ciepły. Myślę, że to też obrazuje jak specyficzna jest ta nacja ;).

@CortesHernan: Bo Donbas to sowiecki rak i tam mieszka dużo ludzi. Proste jak drut.
  • Odpowiedz
@Stefanescu: @0002: Czuje się atakowany jakbym nakłaniał co najmniej do ataku na Ukraine i odwetu za Rzeź Wołyńska xD. Nie chcę Ukraińcom szkodzić. Uważam tylko, że pomaganie im - a ściąganie ich będzie też pomaganiem im - jest złym pomysłem, właśnie ze względu na naszą przeszłość. Kilka incydentów ma jednak większą siłę niż starania większości do normalej koegzystencji. Nie zauważenie tego i nie podchodzenie do tematu z rozwagą,
  • Odpowiedz
@0002: Ad 1) Czytałem gdzieś, że wracać chcą tylko bardzo starzy ludzie. Młodzi wolą pozostać nawet w Kazachstanie. Zresztą, granica z Litwą jest już dziś w pełni otwarta, a jakoś napływu z Wileńszczyzny nie ma.
Ad 2) Nierealne. Musielibyśmy nagle stać się 4x bogatsi niz obecnie, przez jedno pokolenie. Może do naszej starości damy radę być 2x; pamiętaj, że Zachód jest od nas bogatszy od zawsze - setki lat do
  • Odpowiedz