Aktywne Wpisy
#primemma NOWY LINK DO PRIME MAM LIMIT WIADOMOŚĆI W KOMENTARZU MOGE WYSŁAC LINKA

OsraneMajtyXD +48
źródło: temp_file5921212382815663564
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file5921212382815663564
PobierzWykop.pl
Ukraina
Podróże
Gospodarka
Informacje
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Igrzyska
Ciekawostki
Dla pozostałych załączam przy każdym wykładzie link do YouTube, na dole natomiast odnośnik do samego audio.
Dzisiaj chciałbym zaproponować:
- prof. Zbigniew Lew-Starowicz, Seks kontrowersyjny - czyli rzecz o normach seksualnych. O ustaleniach seksuologi oraz jej stanowisku na przeróżne kwestie. Sporo konkretów i ciekawostek. Zastanawiałem się czy go nie streścić w formie znaleziska [YouTube].
- prof. Jerzy Vetulani, Neurobiologia i religia. O religii i moralności w kontekście działania mózgu i kilku schorzeń. Wykład bardzo interesujący, jak zresztą niemal wszystkie Vetulaniego (i w mojej ocenie wszystkie w tu wymieniane, dlatego podkreślał tego w dalszej części nie będę), pojawiał się kilkukrotnie na wykopie [YouTube].
- dr Łukasz Lamża, Co gryzie rzodkiewnika? O minimalnych formach świadomości O dwu niedawno dokonanych odkryciach naukowych (samoorganizacji tkanki nerwowej i przewodnictwie sygnałów u rzodkiewnika) oraz ich związku z problemami filozoficznymi związanymi z umysłem i świadomością [YouTube].
- dr Marcin Gorazda, Kupcy i filozofowie. O relacjach świata biznesu i świata nauki od czasów antycznych, starożytnym rodowodzie niechęci do skupiających się na zarabianiu pieniędzy, pierwszych „filozofach" którym wiedza ekonomiczna przysporzyła majątku i wielu innych kwestiach [YouTube].
- dr Mateusz Hohol, Ewolucyjne korzenie moralności. O tym co neuronauka i teorie ewolucyjne mówią o moralności oraz jak ją rozumieją [YouTube].
- prof. Marek Kuś i prof. Michał Heller w dyskusji pt. Kwantowe Paradoksy, splątanie i nieprzewidywalność. O charakterze nieprzewidywalności w przyrodzie w kontekście kwantowej fizyki teoretycznej i kosmologii [YouTube].
MP3 do pobrania tutaj: https://mega.nz/#F!EF1yhKyQ!fO8_0nq1a1My5tD8yX_2CA
Jeśli będzie za interesowanie to postaram się umieszczać tu regularnie paczki wykładów, które mnie zainteresowały i kolejne będę tagował jako #paczkipoczmistrza, a tymczasem pozwolę sobie nieco przyspamować tagami:
#nauka #liganauki #ligamozgow #filozofia #ciekawostki
http://rdc.pl/publicystyka/niedziela-filozofow-czyli-potyczki-z-zyciem-2/page/7/ niestety tylko do odsłuchania na stronie radia rdc
po angielsku też będziesz wrzucał?
@Poczmistrz_z_Tczewa: A ja Cię tak lubiłem. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Gom3z: Dzięki, na pewno przesłucham. Z "tylko do odsłuchania na stronie" sobie poradzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_Oxn6Qb8Ujv220zqSJpbppE5dObHt2y7P.jpg
Pobierzźródło: comment_6rYtMZlSCDCvcCez7OgI9hydqSjAtrWi.jpg
Pobierz