Wpis z mikrobloga

@#!$%@?: To zależy gdzie mieszkasz. Jest Alstom we Wrocławiu (generatory) i Elblągu ( turbiny). Jest też ABB chyba w Gdańsku i też turbinami się zajmują. Kwestia tego co Cię interesuje bo energetyka "mechaniczna" to szerokie pojęcie. A jeżeli chodzi o kompetencje to przedewszystkim chyba termodynamika, wytrzymałość i znajomość konstrukcji oraz eksploatacji maszyn. Ja w tym semestrze bronić będę pracę inżynierską z energetyki/elektroenergetyki.
@HorribileDictu: No trochę tak . Ale ogólnie to trzeba poznać różne technologie. Przyda się taka wiedza bo w przyszłości chcę pracować w elektrowniach zawodowych lub przemysłowych, którę są ciekawsze jeżeli chodzi o utrzymanie ruchu.
@HorribileDictu: Tak, w International Paper w ich elektrociepłowni. A wcześniej laboratoria w EC Gdańsk. Ogólnie bardziej mi się podobało w IP bo sporo się działo. W końcu tam elektrociepłownia pracuje pod maszyny papiernicze. Dodatkowo wydział ec zajmuje się regenracją ługów.
@HorribileDictu: Wiem. Ale do Kwidzyna mało kto chce do pracy teraz przyjeżdżać, a w następne wakacje chce się zgłosić na praktyki rozszerzone. No i po za tym to kadra im się ztarzeje i sami mówilo, że młodych potrzebują. Gorzej, że moje CV musi przejść przez dział HR a tam średnio wiedzą kto się tak naprawdę przyda.
@HorribileDictu: Najwyżej będę pracować u Taty w firmie. Co prawda zajmują sie tylko ciepłem, ale na początek dobre i to. Praca w IP to bardzo dobra opcja. Niektórzy 6 lat się starają tam dostać. No i będę mógł wrócić do swojego miasta.