Aktywne Wpisy
Horkheimer +25
Na TVP Info ciągle gadają o Kamali, teraz jest gadka o tym, jakie są ważne głosy kobiet, gdyby głosowały kobiety, to by wygrała Kamala xD i kobiety afroamerykańskie, kobiety latynoskie xDD niech oni się obudzą w końcu
#usa
#usa
IdillaMZ 0
#usa duzo na temat problemow stanow Pasa Murzynow, czyli glownej koncentracji czarnych, mowi poparcie calej reszty ludnosci dla Republikanow, mimo niemal 100% poparcia, polnocnokoreanskich wynikow ludnosci czarnej dla Demokratow
co polecacie dla kompletnego nowicjusza #linux. Chodzi o dystrybucję - chciałbym coś bardziej "ambitnego" od Ubuntu, ale równie estetycznego, a jednocześnie na tyle zaawansowanego, by poznać Linunksa w sposób tak, bym np. mógł go sobie wpisać do CV lub używać do bardziej skomplikowanych czynności.
Drugie pytanie, to jak to postawić na jednej partycji obok Windows'a 10, fajnie jakby można było wybierać na starcie który system ma się odpalić (wiem, że jestem wygodnicki i mógłbym poszukać u wujka, ale chcę poznać Wasze metody i najlepsze programy).
128 SSD wystarczy? Wolne 45GB obecnie.
odpowiedz na pierwsze pytanie : Debian ;-)
na jednej partycji nie postawisz , w trakcie instalacji musisz podzielić , zainstalować np grub i bedziesz mial wybor OS
Ew. OpenSuse, jako pochodna RHEL, na ktorym naprawde powazne systemy sie stawia..
@krzyzakp: Coś Ci się chyba pomyliło( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zreszta, w obecnej firmie preferuja na produkcji Ubuntu, a na lapku u mnie Debian... No ale co kto lubi ;)
Której dystrybucji byś nie wybrał polecam taki podział miejsca na dysku:
swap ~z 2 GB - tak w razie czego
/ - partycja na system
/home - partycja na katalog domowy - polecam zrobić
@rumak: Nie wymieniłeś karty graficznej, jeśli używasz tej zintegrowanej z procesorem to nie będzie problemów. Za to z tymi kartami dźwiękowymi może być problem.
@rumak: powiedz z jakich powodów Ubuntu jest dla ciebie mało ambitne to coś się dopasuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)