Wpis z mikrobloga

Mircy,

co polecacie dla kompletnego nowicjusza #linux. Chodzi o dystrybucję - chciałbym coś bardziej "ambitnego" od Ubuntu, ale równie estetycznego, a jednocześnie na tyle zaawansowanego, by poznać Linunksa w sposób tak, bym np. mógł go sobie wpisać do CV lub używać do bardziej skomplikowanych czynności.

Drugie pytanie, to jak to postawić na jednej partycji obok Windows'a 10, fajnie jakby można było wybierać na starcie który system ma się odpalić (wiem, że jestem wygodnicki i mógłbym poszukać u wujka, ale chcę poznać Wasze metody i najlepsze programy).

128 SSD wystarczy? Wolne 45GB obecnie.

• 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rumak: a czemu nie wirtualka ?
odpowiedz na pierwsze pytanie : Debian ;-)
na jednej partycji nie postawisz , w trakcie instalacji musisz podzielić , zainstalować np grub i bedziesz mial wybor OS
  • Odpowiedz
@rumak: Nie stawiaj obok Windowsa, bo będziesz płakać :) Wirtualna maszyna mniej boli na początek. Jak coś popsujesz, to skasujesz, postawisz nową i po problemie. I ja bym startował od "prostych" Linuksów. W tych bardziej "pro" szukanie rozwiązań przy pierwszym kontakcie bywa uciążliwe. Mint był swojego czasu całkiem przyjemy (bazuje na Ubuntu). Narzędzia administracyjne poznasz w każdej dystrybucji, konsoli nie unikniesz, skrypty też napiszesz. Jak się przyzwyczaisz, to wtedy próbuj
  • Odpowiedz
@rumak: Ubuntu. Albo Ubuntu pochodne. Na początek. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i potem sam stwierdzisz że czas na inną dystrybucję. Ale na pierwszą przesiadkę to Ubuntu. Albo elementary os- ładniutki.
  • Odpowiedz
@rumak: Bierz Debiana - baardzo duzo produkcyjnych serwerow na tym chodzi, wiec bedzie to dobry punkt w CV.. Arch fajny, ale... troche malo uzywany w produkcji...
Ew. OpenSuse, jako pochodna RHEL, na ktorym naprawde powazne systemy sie stawia..
  • Odpowiedz
@vxrd: Tak samo mozna sie klocic ze Ubuntu to nie Debian.. CHodziło mi o ogolne porownanie, ze jest bardzo duzo podobienstw w obsłudze systemu. Owszem, sa drobiazgi ktore roznia je, ale na poczatku to ++prawie++ to samo.

Zreszta, w obecnej firmie preferuja na produkcji Ubuntu, a na lapku u mnie Debian... No ale co kto lubi ;)
  • Odpowiedz
@rrggf: myślałem nad wirutalką w kontekście testowania po kolei każdej dystrybucji, a nie pracowania na samym systemie. Raczej wolałbym postawić obok WIN na jednej partycji i wybierać na starcie, w sumie dlaczego się nie da? Korzystałbym na początku w 80%z WIN 20% z LIN, a z czasem proporcje zmieniałyby się na plus dla LINUXa (w perspektywie nauki - im więcej się nauczę, tym więcej możliwości będzie mi dawał, co w
  • Odpowiedz
@wlazli: A co może pójść nie tak i dlaczego tak to odradzacie? Znam jednego gościa (dalszy znajomy), który ma tak zrobionego boota, że po POST BIOSu, ma od razu prostego managera i wybiera na starcie, który system ma się odpalić. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, bo nie chcę testować/przekonywać się do systemu, tylko go zainstalować i użytkować (jestem już przekonany, szukam tylko odpowiedniej dystrybucji i sposobu bezinwazyjnej instalacji) ʕ
  • Odpowiedz
@rumak: Przy instalacji obok Windows możesz sobie np. przypadkiem sformatować sobie cały dysk ale Ubuntu ma na tyle prosty instalator że trzeba być naprawdę specem albo nie umieć czytać żeby coś takiego odwalić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Innym problemem może być obsługa sprzętu zwłaszcza kart graficznych i wifi co na Virtual Box nie będzie mieć miejsca. Napisz na jakim komputerze chcesz zainstalować Linuxa?
  • Odpowiedz
@rumak: Nie piernicz się, jak masz wolną partycję to tam instaluj linuksa, im raczej chodziło, żebyś przypadkiem nie zainstalował windowsa i linuksa na jednej partycji, bo to wybuchowa kombinacja i na pewno któryś system się zepsuje.

Której dystrybucji byś nie wybrał polecam taki podział miejsca na dysku:
swap ~z 2 GB - tak w razie czego
/ - partycja na system
/home - partycja na katalog domowy - polecam zrobić
  • Odpowiedz
@vxrd: rozumiem, że sterowniki na Linuksie to największy problem? Chcę go zainstalować na i7-4790k, mobo auss z97-ar, 8gb ram 1600, dyski 128SSD (Plextor px-128m5s +1,5TB jakiś WDC Green . Z rzeczy o które się boję, że może nie być sterowników to xonar essence stx i m-audio audiophile 24/96, bo Reszta raczej popularny sprzęt.
  • Odpowiedz
@QBA__: dzięki za patent z /home, na pewno skorzystam. W sumie z reszty też :) Czy te boot managery przy starcie kompa pozwalają na wybór między systemami, które są zainstalowane na oddzielnych partycjach? Jeśli tak, ile polecasz miejsca przydzielić na taką partycję, 75 gb starczy?
  • Odpowiedz
@rumak: przy instalacji linuksa w sektorze rozruchowym najczęściej jest instalowany GRUB - czyli właśnie taki bootloader z wyborem systemu z którego chcesz korzystać. 75 GB spokojnje wystarczy
  • Odpowiedz
rozumiem, że sterowniki na Linuksie to największy problem?

@rumak: Nie wymieniłeś karty graficznej, jeśli używasz tej zintegrowanej z procesorem to nie będzie problemów. Za to z tymi kartami dźwiękowymi może być problem.
  • Odpowiedz
chciałbym coś bardziej "ambitnego" od Ubuntu

@rumak: powiedz z jakich powodów Ubuntu jest dla ciebie mało ambitne to coś się dopasuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz