Wpis z mikrobloga

Witam Mirków i Mirabelki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kolejna część kursu programowania Arduino od Forbota już opublikowana! Tym razem opisałem wykorzystywanie wyświetlacza tekstowego, więc można już zacząć śmieszkować na LCD: http://forbot.pl/blog/artykuly/programowanie/kurs-arduino-wyswietlacz-tekstowy-lcd-id4263

#forbot #arduino #majsterkowanie #diy #zainteresowania #elektronika #elektronikadiy
Forbot - Witam Mirków i Mirabelki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kolejna część kursu programowania Ardu...

źródło: comment_rEQcuI5Nb15tzLUAoKvnHsqDLCH3GcXb.jpg

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nadruk, że to oryginalne

Tutaj się zgodzę, to akurat bezczelne :/ Dobrze że odrazu widać że to klon patrząc na jakość wykonania.

opracowanie materiałów, produkcja nowych płytek, produkcja aktualnych, logistyka, to wszystko kosztuje i to nie mało

Jakoś myfriendzi sobie poradzili :) Albo patrząc na raspberry pi, jakby podliczyć ile kosztują elementy, to na utrzymanie produkcji zostawiają sobie niewiele, na pewno nie 100pln jak u arduino, a jakoś się trzymają.
Może dlatego
  • Odpowiedz
@lubielizacosy: jasne, tylko my postawiliśmy na oryginalne Arduino, stąd wysoka cena. W Twoim jest jakiś no-name. Kwestia wyboru. Po ilości reklamacji na tanie klony Botland z nich zrezygnował.
  • Odpowiedz
Jakoś myfriendzi sobie poradzili :) Albo patrząc na raspberry pi, jakby podliczyć ile kosztują elementy, to na utrzymanie produkcji zostawiają sobie niewiele, na pewno nie 100pln jak u arduino, a jakoś się trzymają. Może dlatego że sprzedają dużo a nie drogo? Myślę że jakby arduino poszło tą drogą, to by znacznie zwiększyli swoje zarobki.

@skew: w RPI jest jeszcze inna sytuacja, tam z założenia projekt nie miał zarabiać. Z tego,
  • Odpowiedz
@Forbot: ile oryginalności w oryginale arduino.org od oryginału od arduino.cc i jak majfrendzi obniżyli koszt wytwarzania clonouino do 10pln wraz z wysyłką?
  • Odpowiedz
arduino.org od oryginału od arduino.cc

@MegaZU0: to jest mniej więcej to samo, rozłam między twórcami, ale jednak twórcami.

A majfrendzi mają gdzieś badania, rozwój, nowe płytki, robią tylko kopie, nie muszą robić materiałów edukacyjnych, produkują z gorszej jakości elementów, płytki też są gorsze. Ja wiem, że cebuladeals musi być, ale już szkoda mi słów na takie dyskusje. Jedni kupują oryginalne płytki inni klony, każdy ma do tego prawo.
  • Odpowiedz
@Forbot: a to nie chodziło o tantiemy, których wytwórca nie chciał płacić twórcom? Ogólnie arduino jest opensourc. Czyli majfriendy, którzy nie nazywają swoich produktów arduino mają prawo do sprzedawania swoich clonoinów. Całą otoczkę czyli materiały edukacyjne, oprogramowanie zapewnia arduino.cc czyli Genuino. Więc kupując drogie arduino też kupuje się klona tylko z lepszych elementów i lepszym wykonaniu, ale czy jest sens płacić x naście razy więcej by zrobić pomiar wody w
  • Odpowiedz
a to nie chodziło o tantiemy, których wytwórca nie chciał płacić twórcom?

@MegaZU0: z tego, co mi się wydaje, to jedni twórcy chcieli koniecznie utrzymać produkcję we Włoszech, a drudzy chcieli ją wynieść (produkować dodatkowo w innych krajach).
  • Odpowiedz
@Forbot: a dokładniej jeden pan chciał być jedynym producentem oryginalnychpłytek, a firmy z US chciały produkować na miejscu (adafruit) lub w chinach sprawa logistyczna i cenowa. Ale można to skończyć, bo książkę można napisać. Osobiście nigdy arduino i podobnych nawet w rękach nie miałem, klonów też nie.
  • Odpowiedz
@Forbot: A to wtedy można się o znak dopierniczyć, ja tam zawsze bez znaczka dostaję albo jakieś funduino ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mer: ja mam takie prawilne z logo Arduino i zrobione we Włoszech, dziwne tylko, że przesyłka przez majfrenda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz