Wpis z mikrobloga

śmieszny jest hejt ludzi jedzących mięso na wegetarian. przypominam tylko, że da się przygotować smaczny i zdrowy z samych warzyw. takiego posiłku nie da się natomiast zrobić z samego mięsa. więcej, z samego mięsa wychodzi tłusta kupa jak na zdjęciu.
#bekazwegetarian #wegetarianizm #bekazpodludzi
Pobierz Imfromalaska - śmieszny jest hejt ludzi jedzących mięso na wegetarian. przypominam ty...
źródło: comment_v2Yzqw2eGMIw8IsXqZwrPYPuTkMtqV33.jpg
  • 147
Jednak przy założeniu, że masz 1000 wegetarian (niedbających o zdrowie) i 1000 mięsiarzy to praktycznie zawsze ta pierwsza grupa będzie uzyskiwać lepsze wyniki zdrowotne.

@chapeaunoir: A masz gdzieś badania które to udowadniają? Jedyne jakie są to na zwykłych grupach. A wśród wegetarian jest znacznie więcej zdrowo odżywiających się niż wśród mięsożerców. Dlatego takie badania nie mają sensu. Mięso nie wpływa na żadne choroby, jest tak samo zdrowe jak warzywa, w nadmiarze
@Radeg90: ty też nie wiesz, chyba że masz w zanadrzu jakieś poważne źródła, których jeszcze nie wyciągnąłeś. Zresztą prawdę mówiąc to średnio interesujące, skoro wiadomo, że weganizm jest zdrowy.
@Radeg90: ale po co mam próbować znowu jeść mięso (zaraz mi powiesz, że dopiero niedawno zacząłem zdrowy tryb życia. dupa (do 19 roku życia czynnie uprawiałem sport, teraz tylko dla zabawy). wiem jak czułem się wtedy, ile mój organizm potrzebował czasu na regenerację, wiem jak czuję się teraz.
@Radeg90: na PubMedzie nie masz żadnego badania, z którego wynikałoby, że wegetarianie mają gorszy stan zdrowia. [tutaj bedzie edit jesli zdążę]

Mięso nie wpływa na żadne choroby, jest tak samo zdrowe

Chyba żartujesz, mięso jest dobre jedynie w małych ilościach i do tego jedynie chude. Źle dawkowane mięso może doprowadzić do wielu chorób (nawet białko zwierzęce jest szkodliwe dla osób w średnim wieku i zwiększa ryzyko nowotworu czterokrotnie).

Ja nie mówię
Faktem jest, że wśród wegetarian jest ZNACZNIE więcej osób które zdrowo się odżywiają

@Radeg90: Po pierwsze to water, po drugie - jeśli to prawda - z tego wniosek, że niejedzenie mięsa jest dodatnio skorelowane z świadomością zdrowego odżywiania. Więc - jeśli dla jednej osoby, która je mięso i je zdrowo nie zrobi to różnicy to w makrospołecznościach propagowanie wegetarianizmu powinno prowadzić do wydłużenia życia społeczeństwa.
@pawlak: Potrzebujesz dowodów do aksjomatu? Praktycznie każdy człowiek który zamierza zdrowo się odżywiać i zacząć uważać na swoją dietę, rozważa wegetarianizm. Dlatego wegetarianizm zbiera laury za zdrowie, chociaż nie ma z nim nic wspólnego.

@Im_from_alaska: Widocznie po prostu jesteś wyjątkiem i źle tolerujesz mięso.

na PubMedzie nie masz żadnego badania, z którego wynikałoby, że wegetarianie mają gorszy stan zdrowia

@chapeaunoir: Nie znajdziesz takiego badania ponieważ statystyki wegetarianizmu są podbijane
Potrzebujesz dowodów do aksjomatu?

@Radeg90: no nie, to, że "odrzucenie mięsa nie ma tu NIC do rzeczy" nie wygląda mi na aksjomat i z tego co wiem stanowi wśród specjalistów kwestię dyskusyjną.
@neib1: też myślę, że powinno (to jest ogromna szansa, żeby przy okazji "przestawić" wielką liczbę ludzi z niezdrowych czy przeciętnych diet na naprawdę zdrowe), ale to nie wynika wprost z tej korelacji (być może to wcześniejsza skłonność do zdrowego odżywiania wpływa na prawdopodobieństwo zostania wegetarianinem, a nie odwrotnie).
@pawlak: Nie mam dowodów na wynikanie co jest z czego. Widzę tylko korelację.
Podczas zachęcania do wegetarianizmu zawsze ludzie odwołują się do zdrowia (a także etyki), więc samo z siebie podnosi to świadomość. Czego nie widzę to sposobu w jaki akcja zachęcania do wegetarianizmu miałaby nie przynieść korzyści - nawet mimo tego, że niekoniecznie lepsze zdrowie wynika z samego zaprzestania jedzenia mięsa (z czym się nawet niezbyt zgadzam, bo też uważam,
@pawlak: Nie dostrzegasz jak na każdym kroku wegetarianie krzyczą, żeby przejść na wegetarianizm, bo to zdrowe? #!$%@?ąc nawet od tego czy to zdrowe czy nie, ludzie przechodzą na wegetarianizm bo chcą być zdrowi. A skoro chcą być zdrowi to odrzucają to co potencjalnie szkodliwe, czyli papierosy, alkohol, używki, tłuszcze trans i tak dalej. Odrzucą więc produkty potencjalnie szkodliwe i odrzucą również mięso. Efekt tego jest oczywisty - podnoszą statystyki wegetarianom, choć
@Radeg90: ale ja pytałem o to, jakie masz podstawy do pisania, że niejedzenie mięsa nie ma tutaj żadnego wpływu, a nie o to, co ludzie robią. Chyba się trochę nie zrozumieliśmy. Btw nie wydaje mi się, żeby słowo "aksjomat" tutaj pasowało.
@Im_from_alaska: To chyba Ty wrzucałeś tutaj ostatnio swoją fotę na któej wyglądałes jak uschnięta panienka.
Teraz wiadomo dlaczego ( ͡º ͜ʖ͡º)

Nie znam nikogo kto wolałby #!$%@?ć sałatę z pomidorami i niech będzie orzechami zamiast steka z grilla np. albo choćby zwykłej karkówki.
Tłuste mięcho z roztopionym serem żółtym kontra trawa.
Wybór jest prosty ;)
Ile kalorii dostarczają Wam dziennie wasze warzywa? Da się jakoś normalnie funkcjonować?

@KingKenny: ale samych warzyw to się nie jada raczej ( ͡° ͜ʖ ͡°) oczywiście takie ziemniaki ze względu na skrobie są dość kaloryczne ale dodaj do tego owoce, makaron, ryż, kasze, nasiona, orzechy, warzywa strączkowe do tego tłuszcze roślinne i możesz mieć zestaw makroskładników w diecie identyczny jak na diecie standardowej. Możesz przyjąć takie ilości