Wpis z mikrobloga

Mirki, poleci ktoś jakieś książki dot. zarządzania, zatrudniania itp?
Aktualnie mam 20 lat i zarabiam już od ok. 15 roku życia. Jak dotąd wszystko robiłem samemu (12h dziennie, jeśli coś ma być zrobione dobrze to najlepiej zrobić to samemu ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale jako, że ostatnio dochody trochę wzrosły to postanowiłem wynająć jakiś mały lokal i zatrudnić 1-2 osoby do pomocy. Problem w tym, że nigdy nie byłem na żadnej rozmowie kwalifikacyjnej, nigdzie nie pracowałem i kompletnie nie mam pojęcia jak to wygląda. Jakieś porady?
#firma #zarzadzanie #dzialalnoscgospodarcza
  • 10
@Crypton3: Przede wszystkim warto sobie uświadomić że 1 osoba do pomocy + lokal + jakiś prąd w tym lokalu to minium 3000zł kosztów miesięcznie, jeżeli zarabiasz mniej niż np. 10k zastanów się czy warto te koszty generować
@krupek: Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego najpierw odłożę tyle, aby mieć na opłacenie lokalu i pensji dla 2 pracowników przez cały rok. Nie lubię aż tak ryzykować :-)
@Crypton3: Płynność to jedno, a wzrost przychodów to drugie. Trzeba mieć dużo pewności,że zatrudnienie tych ludzi sprawi,że np. znajdziesz 2 razy więcej klientów. Nie każda działalność da się tak łatwo rozwinąć - szczególnie te typowo autorskie gdzie to Ty jesteś kluczem do sukcesu. Co innego gdy skręcasz długopisy a co innego gdy np. tworzysz grafikę komputerową.
@krupek: Przychody, aby co miesiąc opłacać lokal i pracowników już są. Jeśli chodzi o branże - jest to tworzenie gier, a tutaj w większości przypadków jest tak, że więcej pracowników = większa jakość/szybkość produkcji = większe dochody.
@Crypton3: Czyli programowanie. W zasadzie to takich firm jest w Polsce 21341 a może i jeszcze więcej i z tego co kojarzę wybijają się te, które łapią zamówienia publiczne za miliony ;-) Problem będziesz miał ogromny z pracownikami, specjalista = duże wynagrodzenie (kwestia jeszcze w czym programujesz) , Ty musisz go utrzymać nawet jak projektów nie ma. Ja na Twoim miejscu próbowałbym współpracować z ludźmi zdalnie i gdy faktycznie zauważysz kilka