Wpis z mikrobloga

Pytanie do obecnych tutaj intelektualistów (czyli de facto do każego użytkownika, he he).
Ostatnio mam więcej wolnego czasu i zaczęły mnie nachodzić różnego rodzaju myśli dotyczące religii, Boga, wiary itd. Wiadomo, że bliższa koszula ciału, dlatego moje rozważania obracają się wokoło KK i jego wersji chrześcijaństwa. I tu dochodzimy do częsci zasadniczej mojego wpisu: jakie książki polecacie dla kogoś kto chciałby poczuć... właśnie, to coś. Chodzi mi głównie o książki dotyczące samej religii z objaśnieniami, opisów czegoś na kształt duchowego przeżycia, ale z intelektualnym podkładem (kiedyś podrzucono mi wynurzenia jakiejś siostry zakonnej, które były po prostu mdłe i infantylne). Generalnie: co przeczytać, by uwierzyć?
P.S. - odpowiedzi pt. "Bóg Urojony" to nie jest śmieszny żart, serio.
#pytanie #pytaniedoeksperta #wiara #religia #ksiazki #ateizm #katolicyzm
  • 12
@Gilad: Może coś Philipa K. Dicka, jak na razie każda jego książka, którą przeczytałem, zawierała ciekawe spojrzenie na sprawy religijne. A jeśli chodzi specyficznie o katolicyzm to może coś Augustyna albo "Katechizm Kościoła Katolickiego", bo dopiero po jego przeczytaniu uświadomiłem sobie w co dokładnie wierzyłem.
odpowiedzi pt. "Bóg Urojony" to nie jest śmieszny żart

@Gilad: odpowiedź "Listy z Ziemi" w takim razie też nieśmieszna ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Gilad: Co prawda sam tego nie czytałem, ale jeden z moich wykładowców polecał książki ks. Michała Hellera (naukowca, a jednocześnie księdza), który godzi świat nauki z religią i to wyjaśnia. Jeżeli przeczytaj to daj znać i zawołaj. Powodzenia!