Wpis z mikrobloga

@Taco_Polaco: Poprzez przyłożenie elektrod i puszczenie prądu. Ale bardziej w kierunku mózgu a nie narządu wykonawczego. Mam na myśli, żeby człowiek miał wrażenie, że zgina nadgarstek, ale w rzeczywistości tego nie zrobił.
  • Odpowiedz
@dualcore: Ech z telefonu pisze... sorry

Co do zasady dac sie da, bo jak pare lat temu drazylem temat to byly jakies pierwsze prace nad feedbackiem do protez i manipulatorow. Ale na ile sie to rozwinelo to nie wiem.

Samymi miesniami da sie sterowac, to wiem bo sam bylem krolikiem doswiadczalnym.
  • Odpowiedz
@Taco_Polaco: Masz jakieś namiary jakim urządzeniem da się sterować mięśniem? Czy potrzebne są do tego jakieś urządzenia specjalistyczne? Czy może sama elektroda i zgrabny potencjometr cyfrowy da radę? Jakieś schematy? Coś więcej o tych badaniach w których uczestniczyłeś?
  • Odpowiedz
@dualcore: tak, bezproblemowo, impulsy nerwowe są elektryczne. Najprostszy sposób na ich sztuczne zaindukowanie to wsadzenie paluchów do gniazdka :)

A na poważnie - poszukaj sobie w internecie doświadczeń z pobudzaniem żabich nóżek do ruchu przy pomocy prądu z bateryjki. Feedback o którym dalej piszesz też jest możliwy, ale to już nie jest takie proste.
  • Odpowiedz