Aktywne Wpisy

mentari +222

iluvmypickle +11
Wersja wpisu bez słów pogardy wobec juniorów bo wczoraj usuneli
Wchodzenie do IT w 2024 to objaw zaawansowanego kretynizmu
Wyobraźcie sobie taką sytuacje - chodzić 5 lat do technikum infrmatycznego gdzie robi się egzaminy zawodowe + ZAPIEPRZASZ ucząc się jakiś granic ciągów limesów, zaawansowanych funkcji trygonometrycznych żeby zdać to rozszerzenie na chociaż 70% i uczyć się pythona żeby zdać infe na 90%+
Potem
Wchodzenie do IT w 2024 to objaw zaawansowanego kretynizmu
Wyobraźcie sobie taką sytuacje - chodzić 5 lat do technikum infrmatycznego gdzie robi się egzaminy zawodowe + ZAPIEPRZASZ ucząc się jakiś granic ciągów limesów, zaawansowanych funkcji trygonometrycznych żeby zdać to rozszerzenie na chociaż 70% i uczyć się pythona żeby zdać infe na 90%+
Potem
źródło: sddefault
Pobierz

serwer PPPoE (debian) <=> OpenWRT <=> HOST (debian)
Mając ww. konfigurację próbowałem zmusić do działania IPv6. Nieporadnie zakończyłem na tym, że w skrypcie przy podnoszeniu interfejsu uruchamiałem radvd na danym ppp0. OWRT dostawał adres na interfejsie pppoe, ale nie chciał przekazać adresu dalej. Chwilka już minęła od tego czasu, w międzyczasie przeczytałem, że prefix może być przekazany tylko przez DHCPv6, a sam SLAAC nie wystarczy do tego celu i przydziela tylko adresy. Oczywiście jeżeli się mylę to mnie poprawcie.
Teraz czas na pytania:
- Czy istnieje jakiś sensowny serwer DHCPv6 pod debiana?
- Czy może ktoś już walczył z połączeniem IPv6 i PPPoE? Może jakieś artykuły o tym?
- Jakieś inne rozwiązania?
#sieci #siecikomputerowe #it #informatyka #kiciochpyta #serwerownia #openwrt