Aktywne Wpisy

JanLaguna +201
Chiny coraz bliżej udzielenia Rosji wsparcia wojskowego. Amerykanie rozważają ujawnienie danych wywiadu
Uzupełnienie do mojego poprzedniego wpisu.
Amerykanie rozważają upublicznianie danych wywiadu, na podstawie których doszli do wniosku, że Pekin jest coraz bliżej podjęcia decyzji o udzieleniu Rosji wsparcia wojskowego.
Zgodnie z zapowiedziami szef chińskiej dyplomacji, Wang Yi, odwiedził Moskwę. Rozmawiał z Ławrowem, Putinem oraz Patruszewem. Oficjalne komunikaty były bardzo enigmatyczne. Jednak Amerykanie uważają, że dyskutowano na temat chińskiej pomocy dla Rosji
Uzupełnienie do mojego poprzedniego wpisu.
Amerykanie rozważają upublicznianie danych wywiadu, na podstawie których doszli do wniosku, że Pekin jest coraz bliżej podjęcia decyzji o udzieleniu Rosji wsparcia wojskowego.
Zgodnie z zapowiedziami szef chińskiej dyplomacji, Wang Yi, odwiedził Moskwę. Rozmawiał z Ławrowem, Putinem oraz Patruszewem. Oficjalne komunikaty były bardzo enigmatyczne. Jednak Amerykanie uważają, że dyskutowano na temat chińskiej pomocy dla Rosji

uncle_freddie +139
Manchester United 0 - 1 Barcelona; Lewy z karniaczka
FAUL || MIRROR
#mecz #golgif #golgifpl #united #fcbarcelona #ligaeuropy
FAUL || MIRROR
#mecz #golgif #golgifpl #united #fcbarcelona #ligaeuropy

#pomocy
Mam do napisania skrypt, który w pewnym folderze głównym zmieni uprawnienia WSZYSTKICH folderów na jakieś (podane przez usera) oraz zmieni uprawnienia plików w tych folderach (też wszystkich hurtowo).
Zacząłem od polecenia
zmieniam uprawnienia na folderright wszystkich obiektów (pliki i foldery) z głównego katalogu mainfolder.
Jak teraz wydobyć te pliki i zmienić im uprawnienia? Znalazłem polecenie find. A zatem czy polecenie:
będzie okej?
do tego dorzucam chmoda (w jakiejś pętli, może for i in find (...) ??)
pomóżcie :(
Przykładowo: chmod -R 777 katalog zmieni uprawnienia samego katalogu jak i jego zawartości
-exec chmod 755 {} \;
Pierwszy zmieni katalogi, drugie pliki.
tak w ogole to find / -type f znajdzie tylko pliki, find / -type d tylko folderki...
find /kakalog -type d -exec chmod -c $folderrights {}\;
find /kakalog -type f -exec chmod -c $plikrights {}\;
Przykład użycia X:
chmod -R u=rwX,g=rX /sciezka
i wszystkie foldery w /sciezka będą miały drwxr-x---, zwykłe pliki -rw-r-----, chyba że były przez kogoś wykonywalne to -rwxr-x---.