Wpis z mikrobloga

@Minyas: a moje doświadczenia w Niemczech pokazują, że jednak niemcy mają znajomość angielskiego na bardzo dobrym poziomie. Często gdy na pytanie o język odpowiadają, że znają tylko trochę, okazuje się, że mówią zupełnie płynnie. Pewnie dlatego, że to duże miasto na północnym zachodzie.

Ale z drugiej strony zgadzam się, że większość opinii o tym narodzie, to tylko mity. Punktualność, porządek, dokładność, solidność...
@onkel: Nie od 1 klasy. Bardziej od 2 jak nie 3. Ale poza tym to prawda, dużo Niemców umie w miarę spoko angielski. Mówię o starszym pokoleniu. U nas starsze pokolenie to nawet rosyjskiego zbytnio nie zna, a powinno, bo tego się uczyło w szkole. Zresztą co ja mówię o starszym pokoleniu. Trzeba porównać młode pokolenie, bo w każdym z krajów ma mniej więcej równy poziom nauczania różnych języków obcych. A
@Minyas: E tam, mlodzi w miare plynnie gadaja po angielsku, tylko im sie nie chce. Jak wykrztusisz pare slow po niemiecku, to mozesz liczyc na to, ze dalsza rozmowa bedzie przebiegala po niemiecku. W sumie im sie nie dziwie. Mielismy jakis czas w zespole hindusa i tez mi sie z nim nie chcialo gadac po angielsku, mimo ze ten jezyk umial lepiej.