Dwa krótkie przepisy na masło chałwowe do smarowania pieczywa.
Czas przygotowania od 5 do 10 minut.
Przepis nr 1.
Potrzebne produkty:
- tahini - może być robione lub kupne, tylko przy kupnym miej pewność, że pasta jest zrobiona w 100% z sezamu, a nie jakiejś chemii. Jeśli planujesz sam/a zrobić tahini, to w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów. - miód - sól - opcjonalnie orzechy pistacjowe, włoskie etc, czekolada, kakao,
4 łyżeczki tahini mieszasz z jedną łyżeczką miodu, do tego szczypta soli. Opcjonalnie do mieszanki można dodać zmielone orzechy, pokruszone kawałki czekolady etc. Produkty dokładnie zmieszać i gotowe!!! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Przepis numer 2
Podgrzać mleko z masłem, miodem i kardamonem. Następnie zdjąć z ognia i dodać cała miksturę stopniowo do pokruszonej chałwy. Mieszać tak długo, aż chałwa rozpuści się w roztworze i powstanie jednolita masa.
Przepis na Tahini: Sezam Opcjonalnie jakiś olej roślinny, najlepiej sezamowy Sezam, jezeli nie byl prazony to prazymy na patelni, wrzucamy do blendera i blendujemy, dodajac oleju lub nie, zalezy co kto lubi rzadsze czy gestsze i na ile pozwoli blender:)
#1670 #seriale #netflix #humorobrazkowy #humor Z kabaretów się śmiejecie że wasi starzy oglądają a to dziadostwo jest na podobnym poziomie choć wydaje mi się że nawet niższym XD
Dwa krótkie przepisy na masło chałwowe do smarowania pieczywa.
Czas przygotowania od 5 do 10 minut.
Przepis nr 1.
Potrzebne produkty:
- tahini - może być robione lub kupne, tylko przy kupnym miej pewność, że pasta jest zrobiona w 100% z sezamu, a nie jakiejś chemii. Jeśli planujesz sam/a zrobić tahini, to w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów.
- miód
- sól
- opcjonalnie orzechy pistacjowe, włoskie etc, czekolada, kakao,
4 łyżeczki tahini mieszasz z jedną łyżeczką miodu, do tego szczypta soli. Opcjonalnie do mieszanki można dodać zmielone orzechy, pokruszone kawałki czekolady etc. Produkty dokładnie zmieszać i gotowe!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis numer 2
Potrzebne produkty:
- kolo 80 do 150g chałwy waniliowej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 - 4 łyżeczki miodu
- kardamon
Podgrzać mleko z masłem, miodem i kardamonem. Następnie zdjąć z ognia i dodać cała miksturę stopniowo do pokruszonej chałwy. Mieszać tak długo, aż chałwa rozpuści się w roztworze i powstanie jednolita masa.
SMACZNEGO!!!!
Wołam: @PedroLeon, @syntezjusz, @coTYkcesz, @chupacabrageenachopulos, @sarisX, @PiccoloColo, @MagnitudeZero, @jasiek196, @plazma
@Middle-Earth:
Sezam
Opcjonalnie jakiś olej roślinny, najlepiej sezamowy
Sezam, jezeli nie byl prazony to prazymy na patelni, wrzucamy do blendera i blendujemy, dodajac oleju lub nie, zalezy co kto lubi rzadsze czy gestsze i na ile pozwoli blender:)