Wpis z mikrobloga

#raspberrypi
coby nie spamować to 2 pytania hurtem:
1. Testowaliście jakieś tanie kamery z allegro? myślałem o tej http://allegro.pl/kamera-internetowa-creative-na-usb-cam-sync-hd-720-i5432573430.html co myślicie?
2. Jakiś pomysł, albo najlepiej gotowy projekt przeniesienia stanu z gpio z jednej maliny na drugą? (podaje sygnał wysoki na gpio1 i dostaje taki sam w drugiej malinie na wybranym gpio)
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co do 2, w jakim sensie podajesz sygnał na na gpio. Twoje gpio to wejście czy wyjście? Jeżeli wyjście to chyba coś w stylu master-slave na jednym z interfejsów. Jeżeli wejście to już wkracza elektronika ( ͡ ͜ʖ ͡) Co ma być na tym wejściu? Potrzebujesz zrealizować jakąś redundancję czy co konkretnie?
  • Odpowiedz
@titam: chodziło mi o to, żeby oba ze sobą współpracowały, na jednym GPIO1 to wejście, na drugim GPIO1 to wyjście, kiedy podam 5V na pierwszym, to na drugim pojawia się 5V :) i w drugą stronę (na innym GPIO)
  • Odpowiedz
No to wydaje mi się, że musisz się zdecydować na jakiś interfejs komunikacyjny. Czy to UART, SPI, I2C czy co tam jeszcze jest, albo Ethernet. Możesz mieć dwie malinki w jednej sieci i wysyłać komunikaty z jakimś prostym, własnym protokołem z komendami odpowiadającymi "ustaw 0", "ustaw 1". Wszystko się rozchodzi o to, czy się bawisz, czy szukasz czegoś na czym można polegać (aczkolwiek nie wiem czy Raspberry jest takim urządzeniem).
  • Odpowiedz
@titam: w zasadzie to bawię się i próbuje wykorzystać :) wiesz, mógłbym wykorzystać i2c bo nim się też bawię, i po kablu wysłać, ale chodzi mi o komunikacje dwóch malin
  • Odpowiedz
W sumie do zabawy to jest jeszcze jedno proste rozwiązanie. Na Rpi1 odczytujesz wejście i przepisujesz jego stan na wyjście. To wyjście masz podpięte pod wejście Rpi2. Rpi2 sprawdza wejście połączone z Rpi1 i przepisuje je na swoje wyjście. W ten sposób masz załatwione przeniesienie wejścia Rpi1 na wyjście Rpi2. Następnie odwracasz schemat i masz załatwione w drugą stronę. Ale to jest rozwiązanie skrojone typowo pod twoje pytanie. Jakbyś miał więcej danych
  • Odpowiedz