Aktywne Wpisy
pogodny_mis65 +11
Wczoraj zwolniłem trzecią sprzątaczke w ciągu roku i jestem lekko załamany jak wygląda ta branża. Pierwsza kradła mi a-----l z barku i kase z portfela gdy zostawiłem go specjalnie na widoku. Nagrałem ją ukrytą kamerą i zwolniłem. Druga miała coś ostro nie tak z banią, bo potrafiła głośno komentować sytuacje zastaną w pomieszczeniu np. Wchodziła do kuchni i mówiła „ja p------e, ale syf” żadnego wielkiego syfu nie było, normalna kuchnia do ogarniecia

jest 6 rano w niedziele, dlaczego nie śpicie?

Jeśli chodzi o warningi, to część kompilatorów da ostrzeżenie, ale początkujący zazwyczaj te ostrzeżenia ignorują (jesli nie maja w opcjach wogóle wyłączonych). Zresztą właściciel jednej z porad się dziwił, jak zwróciłem mu na to uwagę, twierdził, że u niego działa prawidłowo i kompilator kompiluje.
char s[10];
scanf("%9s", s);
Nie zgadzam się z tym. Standard gwarantuje moƶliwość konwersji dowolnego typu do
char*oraz to, ƶe tablica zaczyna się jej pierwszym elementem. Więc o ile jest to błąd (przekazujeszchar (*)[10]zamiastchar*), to wedle mojego zrozumienia standard gwarantuje wykonanie zgodne z intencją kodera.#include
void foo(char *s1, char *s2)
{
struct tab { int data[10]; };oraz
struct ptr { int * ptr; };Tutaj powinno być wszystko oczywiste. W przypadku zwykłych zmiennych (czy to o automatycznym czasie składowania, czy teƶ o statycznym) jest dokładnie tak samo, tylko bez opakowującej struktury.