Wpis z mikrobloga

Mireczki pytanko, czym najlepiej zrobić takie przejście, mam w tle dwie warstwy o różnych kolorach i chcę dodać nad nimi obiekt który przesuwając się przez obie te warstwy na styku koloru zacznie odwracać swoją barwę. Coś jak na szkicu z załącznika. Próbowałem luma Key, track matte i alpha, ale może źle tego używam, bo mi coś nie wychodzi jak należy. Ktoś ma jakiś pomysł?
#aftereffects #adobe #animacja #grafika
Thalarctos-maritimus - Mireczki pytanko, czym najlepiej zrobić takie przejście, mam w...

źródło: comment_HVhxkEIzuDNTVVRn2b8eFdYHPWxXIST4.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@Thalarctos-maritimus: Najszybciej? Bierzesz dwa obiekty - jeden kolor żółty i jeden czerwony, jeden kładziesz na drugi. W tym wypadku żółty na czerwony. Animujesz. A później animujesz maskę - tak aby na przejściu odsłaniać stopniowo czerwony.

Mam nadzieję, ze wiesz o co mi chodzi.
  • Odpowiedz
@Thalarctos-maritimus:
wrzuć do pre composition tło, z tego co ma być Twoim tłem robisz pre kompozycje,

zduplikuj to tło, control+D , dzięki temu masz dokładną kopie twojego tła i jeśli coć zmienisz w tle, od razu zmiany będą się pojawiały w odwróconych fragmentach obiektu.

odwróć skale, dopasuj pozycje ponieważ środek tego tła może nie być na środku docelowego obrazka, musisz skorygować pozycje tego zduplikowanego tła, bo po odwróceniu zmienia się
  • Odpowiedz
@Log_WB67: Dzięki za pomoc, bardzo pomogłeś! Jedynie dodam jakby ktoś przypadkiem na to trafił szukając podobnego rozwiązania . Duplikowania pre composition należy dokonać w panelu "Project", a nie na timeline, gdyż inaczej obie kompozycje będzie traktować jako jedną i zmiany w comp1 będą też zachodziły w comp2
  • Odpowiedz