Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie bo jestem mechanicznym laikiem. Czy to normalne że jak redukuje bieg na jedynkę to słyszę takie szuranie? Ma ono miejsce tylko w fazie wytracania prędkości, później już przy prędkości danej dla jedynki jest ok. Pacjentem jest Suzuki GS 500.
#motocykle
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iedrzei: ale ja mam to samo (fazerka) - jak dojeżdżam, to muszę zredukować do 1, bo jak już się zatrzymam, to często nie chce mi z 2 wejść ani na 1, ani na luz, chyba że popuszczę sprzęgło i spróbuję raz jeszcze. Tyle że ja to robię na sprzęgle, więc obroty nie mają znaczenia.
  • Odpowiedz
@katera: Dziwne, normalnie tymi biegami na spokojnie schodzisz czy dopiero pod światłami jedziesz od 5 do 1? :p Ja się z dokładnie czymś takim spotkałem parę razy jak przy hamowaniu nie zdążyłem na bieżąco biegów zrzucać tylko już prawie w miejscu zmieniałem i wtedy też musiałem między biegami dawać półsprzęgło żeby przeskakiwały.
  • Odpowiedz
@iedrzei: zależy od sytuacji - zwykle na bieżąco redukuję, nawet się zdarza z międzygazem, ale czasem światła zaskoczą czy coś i trzeba np od 4 zejść.
  • Odpowiedz