Aktywne Wpisy
jmuhha +4013
Do wszystkich pisowców, kryptopisowców, symetrystów, freethinkerów, konfederatów i innych pokemonów spamujących od rana "PiS, PO = jedno zło", "Będzie to samo, tylko z drugiej strony", "Szczujnia zmieniła właściciela" i tak dalej:
Tak się fajnie składa, że całkiem dobrze pamiętam okres przed rządami PiS i to, jak wtedy wyglądała telewizja publiczna. Mogę was zapewnić, że praktycznie nikt wtedy nie posądzał TVP o bycie stacją stronniczą, propagandową, czy o bycie "PeOwską szczujnią", ani żadnym
Tak się fajnie składa, że całkiem dobrze pamiętam okres przed rządami PiS i to, jak wtedy wyglądała telewizja publiczna. Mogę was zapewnić, że praktycznie nikt wtedy nie posądzał TVP o bycie stacją stronniczą, propagandową, czy o bycie "PeOwską szczujnią", ani żadnym
#heheszki
@JaDamian: Tylko, że programista raczej interesuje/interesował się komputerem, więc jaki to problem, żeby wymienił podzespół?
Niezupełnie. Właśnie to porównanie jest dosyć trafne.
Radio to sprzęt, na którym odpalane są piosenki -- treść tworzona przez m.in. wokalistę.
Komputer to sprzęt, na którym odpalane są aplikacje -- treść tworzona przez programistę.
Fakt, wielu wokalistów będzie wiedziało sporo o nagłośnieniu, ale nie wszyscy dobrzy wokaliści muszą się na tym znać.
@Piotrek19cm:
Nie wszyscy programiści interesują się hardwarem. Ja interesuję się nim tyle, ile muszę, mimo że jestem
bo są to tak różne dziedziny, że ta implikacja jest fałszywa. No ale nieważne. Od 5 lat zajmuję się programowaniem, i szczerze mówiąc nie mam pojęcia nawet na jakim procesorze teraz siedzę (od 3 lat nie zmieniałem sprzętu). I jak mówię, na "podobnym" poziomie wiedzy sprzętowej jest większość znajomych-programistów. No,
Fakt, może i jest korelacja pomiędzy wiedzą o kompach, a byciem programistą, ale naprawdę nie jest ona tak wielka, jak się niektórym wydaje.
A jakich Ty masz znajomych?
Bo u mnie często jest podobnie do tego, co napisał @maciej-jantarski. Wielu ziomów nie wie za wiele o sprzęcie i jedynie robi research gdy potrzebuje go zmienić.
Możliwe, że główną różnicą jest tutaj wiek, mam obecnie 20 lat, zajmuję się front-endem, ale jestem w stanie rozkręcić i skręcić od zera komputer czy laptopa. Nie jestem alfą i omegą, ale potrafię poradzić sobie z większością problemów, z którymi ludzie lecą do serwisu (wirusy, uszkodzona matryca, 'komputer muli' czy w ogóle się nie włącza). Znajomi zajmujący się webdevem podobnie potrafią doradzić komuś z doborem sprzętu, sami siedzą nad tego