Wpis z mikrobloga

Chcę sobie sprawić Banana pi m2 (chce sobie postawić mały nas, plus oglądanie filmów, może jakaś retro konsola, jakiś serwer web) i zastanawiam się nad paroma rzeczami. Duża różnica jest między m1 a m2? W sumie z tego co bede potrzebował to tylko do filmów, ma to znaczenie. Korzysta ktoś?

Kolejna sprawa cena. Znalazłem po 296 na allegro i w jakich polskich sklepach. Widze ze na ebay jest po 60$ co przy obecnym kursie daje ok 220 zł. Jest sens bawić się w kupowanie z alliepresa, albo z ebaya? Nigdy nie kupowałem nic z alieexpresa. Długo sie na to czeka?

Ma ktoś jakieś doświadczenia warte podzielenia się w tym temacie?

#bananapi #aliexpress
  • 13
@sylwek2k: Własnie M2 ma lepszy procek, i dlatego myśle o filmach. Ale nigdy nie korzystałem z zadnego raspberry, czy banana i nie wiem jak to wygląda
@pkh:

kup 2 plytki: bananka za jakies 40 dolcow: dla nasa itd
raspberry (nawet stare B) za jakies 60-80 zeta na allegro - do filmow

Zdecydowanie lepiej na tym wyjdziesz.
@breja: Da rade zbootowac to zainstalować linuxa? Nie potrzebuje windowsa. Nie moge znalesc zadnego porowniania do raspberry, czy banana. Duza roznica jest?

@sylwek2k: Mógłbyś rozwinac czemu? raspberry ma słabszy cpu, co spowoduje ze moga byc problemy z filmami. Zwlaszcza w 1080p. No i sa dwa uzadzenia, a nie jedno. A cena w sumie taka sama.
aspberry ma słabszy cpu, co spowoduje ze moga byc problemy z filmami. Zwlaszcza w 1080p.

@pkh:

Spokojna Twoja rozczochrana... ma slabszy CPU, ale ma hardwarowe dekodowanie mpeg4. A bananek w wiekszosci przypadkow ma zrobione tylko dekodowanie softwarowe (hardwarowe ma zrobione tylko pod andkiem, ale wowczas ograniczasz sie tylko do ogladania filmow). Do tego dzialajace hdmi-cec -> czyli obsluga raspberry z pilota od tv - bardzo przydatne pod kodi/osmc/xbmc... bananek tego nie
@pkh: banana ma jedną wadę, a mianowicie brak HDMI CEC, więc jeśli do filmów xbmc/kodi to lepszy wybór malinka, nawet starsza wersja da radę bez problemu z 1080.
mi w malince brakuje tylko wyjścia optycznego :(