Wpis z mikrobloga

@Polacus: tylko że one nigdy nie wyszły poza fazę projektu / makiety
Pierwszym skonstruowanym i oblatanym promem kosmicznym był Mig 105, który też nie wyszedł z fazy testowej. Potem pojawił się prom Buran, ale on powstał rok po Enterprise.
Czyli tak, dla amerykanów protoplastą Enterprise był chyba X-20, a dla rosjan Mig 105 który był protoplastą Burana.
Jakby co to niech ktoś poprawi, w sumie pisałem to na szybkiego z głowy
Potem pojawił się prom Buran, ale on powstał rok po Enterprise

@dragon240994: Buran powstał prawie 10 lat po Enterprise (roll-out Enterprise to 1976, a Burana 1984). Miga-105 ciężko nazwać protoplastą Burana, skoro ten drugi był bardzo mocno wzorowany na amerykańskich promach. SpaceShipOne nie ma sensu w to mieszać bo to współczesna konstrukcja ;)

ale ja czytałem że podstawą do stworzenia wahadłowców był jakiś mały samolot

@Polacus: może chodziło o loty
@last_man_standing: ajjj... pomyliłem, nie spaceshipone, chodziło mi o projekt pierwszego kosmosamolotu USA o podobnej nazwie, chyba spaceplane 1 albo jakoś jeszcze inaczej. Co do Burana, pod mig-105 była wzmianka o zbudowaniu Burana w 1978, aż sprawdzę to sobie jeszcze raz.
@last_man_standing: ehhh... nie mogę tego znaleźć, wrzucałem ten projekt kiedyś na nocnej, był on podpięty pod jakiś artykuł na wiki (́◉◞౪◟◉‵)
No nic, w każdym razie tak jak piszesz X-15 jest pierwszy w kolejce jeśli chodzi o historię promów kosmicznych, choć to samolot testowy.