Wpis z mikrobloga

Do ludzi z tagów #rower i #rowery jak czyście zębatki w waszych maszynach? nazbierało mi się trochę piasku w smarze co słychać wyraźnie.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iksem: Ja sciereczka z benzyna, zawijam kilka razy i miedyz zebatkami wkladam i przeciagam do tylu zeby sie kaseta obracala, a piasek z pomiedzy spadal na ziemie nie na lancuch.
  • Odpowiedz
@iksem: benzyna ekstrakcyjna, pędzelek i wjo. łatwiej zdjąć koło, potem szmatką korzystając z wolnobiegu wszystko ładnie wycierasz.
  • Odpowiedz
@iksem: zaraz Ci napiszą żebyś zdjął łańcuch i czyścił w benzynie. A ja Ci napiszę: czyść w ropie, jest lepiej.

Bo rozumiem że chodzi o łańcuch jeśli masz piasek w smarze, smaru na zębatkach kasety/korby nigdy nie powinno być ni to mililitra! Łańcuch jak już będziesz miał czysty -najlepiej pół litra ropy do 1,5l butelki pet - robisz szejka i wyjmujesz do wysuszenia, a potem zakładasz, smarujesz, kręcisz trochę w
  • Odpowiedz
@iksem: leje wodą pod ciśnieniem wycieram i smaruje łańcuch :) w ostrym jeżdzę kilka lat na tych samych komponentach i nic się nie dzieje ;) w zjazdówce tak samo tylko bardziej dokładnie ;)
  • Odpowiedz
@iksem @publius - temat numer jeden, jeśli ktoś tu faktycznie zamówi ten mój bidny stojak to wpiszcie w zamówieniu do sprzedawcy MIRKO RZONDZI, dorzucimy jakiś gratisiak do zamówienia.

Temat numer dwa - na grupach rowerowych na fejsruku stojak z lidla przewija się wiele razy, ja spotkałem się z nim u kumpla i powiem tak - jeśli ktoś ma szosę 9kg to warto go kupić. Obciążenie max 30kg to chyba przy
  • Odpowiedz
@zgredoslav: Serio? Ja na nim zawieszam Rockhoppera 29 i ani drgnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A na jaką wysokość Twój można wysunąć? Na tyle żeby mieć rower na wysokości klaty i się nie zginać przy robocie wyjdzie? I nie wywali się?

• Odpowiedz
@zgredoslav: ostatnio korzystałem z takiego stojaka (pożyczyłem) przy regulacji przerzutek i spełnił swoje zadanie. nie mam zbytnio miejsca w piwnicy na taki duży stojak jak ten z lidla. to kupować u ciebie ten stojak? sprawdzi się? :) widzę, że dużo osób go kupuje, w tej chwili 88 sprzedanych sztuk
  • Odpowiedz