Wpis z mikrobloga

Mirki co powiecie na wino z ryżu? Nam weekendowe testy wyszły idealnie, więc wrzucamy przepis ( ͡ ͜ʖ ͡)

Wino z ryżu:
nastaw na 15 l

- 1.5 kg ryżu
- 4.5 kg cukru
- 11 l wody
- 3 cytryny
- 20 dkg rodzynek
- 2 gałki muszkatołowe (40 g)
- 12 ziaren ziela angielskiego
- szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
- drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
- pożywka

Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (ważne!!!, niedokładne obranie wprowadza paskudną goryczkę #potwierdzoneinfo), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.


#chwalesie #alkohol #pijzwykopem #winodomowejroboty #wino #browin
Browin - Mirki co powiecie na wino z ryżu? Nam weekendowe testy wyszły idealnie, więc...

źródło: comment_TyMT8aO3YIl4aCHmnVwDSXkVN0K54shi.jpg

Pobierz
  • 29
@Browin:
1. Jak to jest z tym winem z ryżu? Wiele osób mówi, że

idealne wino na początek!

a inni

aby zrobić wino z ryżu zdatne do picia, trzeba umieć i wiedzieć jak to zrobić

Więc jak to jest? Da się bez dobrego skilla w winiarstwie zrobić pijalne wino? Bo 15 litrów wina, które jest średnio zdatne do picia to dużo za dużo :P
2. Rozumiem, że zakwaszenie zamiast kwaskiem jest
@Fibi07:
1. Nie jest to idealne wino na początek. Lvl trudności określamy na średni. A z 15l nastawu wyjdzie Ci około 10l, bo 1 kg drożdży podnosi poziom o 0,6l więc w sumie nie wychodzi tego aż tak dużo. Można spróbować.
Trzeba pamiętać :
- ryż umyć DOKŁADNIE, aż woda nie będzie zupełnie przezroczysta
- myć go TYLKO w zimnej wodzie

2. Oczywiście! Kwasek jest zupełnie nie wskazany, bo to sama
@szczesliwa_patelnia: już nie mamy :/ mieliśmy i podobno jesteśmy w trakcie przyszłościowego miecia (info z 'góry'). Jeżeli gdzieś u naszych odbiorców się zachowała to polecamy zakup. Przyszłość bywa u nas odległa :)
@Browin: Też robię z ryżu właśnie. Już pierwsze zlanie było, teraz się klaruje. Trochę nie rozumiem stwierdzenia, że kwasek cytrynowy to sama chemia. Regulator kwasowości to też sama chemia. Świeży sok z jabłek to sama chemia. Życie to sama chemia. A kwasek cytrynowy jest akurat jednym ze składników cytryny, którą wrzucacie do wina, jest to po prostu czysta forma tej substancji, nie siejcie *hehe* fermentu.

Fajny pomysł na promocję swoją drogą.