Mirki co powiecie na wino z ryżu? Nam weekendowe testy wyszły idealnie, więc wrzucamy przepis (⌐͡■͜ʖ͡■)
Wino z ryżu: nastaw na 15 l
- 1.5 kg ryżu - 4.5 kg cukru - 11 l wody - 3 cytryny - 20 dkg rodzynek - 2 gałki muszkatołowe (40 g) - 12 ziaren ziela angielskiego - szczypta: cynamonu, tymianku i mięty - drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego) - pożywka
Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (ważne!!!, niedokładne obranie wprowadza paskudną goryczkę #potwierdzoneinfo), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.
@Browin: 1. Jak to jest z tym winem z ryżu? Wiele osób mówi, że
idealne wino na początek!
a inni
aby zrobić wino z ryżu zdatne do picia, trzeba umieć i wiedzieć jak to zrobić
Więc jak to jest? Da się bez dobrego skilla w winiarstwie zrobić pijalne wino? Bo 15 litrów wina, które jest średnio zdatne do picia to dużo za dużo :P 2. Rozumiem, że zakwaszenie zamiast kwaskiem jest
@Browin: Wy nie macie czasem mieszanki przypraw "wermut"? Planowałem zrobić następny nastaw właśnie z czymś takim. Robiłem z podobnego przepisu na Tokay 22 i po pół roku wyszło dobre winko.
@Fibi07: 1. Nie jest to idealne wino na początek. Lvl trudności określamy na średni. A z 15l nastawu wyjdzie Ci około 10l, bo 1 kg drożdży podnosi poziom o 0,6l więc w sumie nie wychodzi tego aż tak dużo. Można spróbować. Trzeba pamiętać : - ryż umyć DOKŁADNIE, aż woda nie będzie zupełnie przezroczysta - myć go TYLKO w zimnej wodzie
2. Oczywiście! Kwasek jest zupełnie nie wskazany, bo to sama
@szczesliwa_patelnia: już nie mamy :/ mieliśmy i podobno jesteśmy w trakcie przyszłościowego miecia (info z 'góry'). Jeżeli gdzieś u naszych odbiorców się zachowała to polecamy zakup. Przyszłość bywa u nas odległa :)
@Fibi07: gwarancji nie damy, bo kwestie ( ͡º͜ʖ͡º) + z 7 prób (inne proporcje) zepsuliśmy 4. ale to jest przepis, który wyszedł nam idealnie. Dokładnie te proporcje i te dodatki i te zasady.
@Browin: Też robię z ryżu właśnie. Już pierwsze zlanie było, teraz się klaruje. Trochę nie rozumiem stwierdzenia, że kwasek cytrynowy to sama chemia. Regulator kwasowości to też sama chemia. Świeży sok z jabłek to sama chemia. Życie to sama chemia. A kwasek cytrynowy jest akurat jednym ze składników cytryny, którą wrzucacie do wina, jest to po prostu czysta forma tej substancji, nie siejcie *hehe* fermentu.
@Browin: Dostałem gąsior ( ͡°͜ʖ͡°) W jakich proporcjach ten cukier dawać,bo nie napisaliście :P pół na pół? czy zależnie od tego, jak bardzo słodkie wino chcemy?
Sikorski odwala taką robotę na arenie międzynarodowej, Tusk odblokował 600mld. Takich polityków nam trzeba. Poważnych i szanowanych. W komentarzu zdjęcie dla kontrastu. #polityka
Wino z ryżu:
nastaw na 15 l
- 1.5 kg ryżu
- 4.5 kg cukru
- 11 l wody
- 3 cytryny
- 20 dkg rodzynek
- 2 gałki muszkatołowe (40 g)
- 12 ziaren ziela angielskiego
- szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
- drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
- pożywka
Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (ważne!!!, niedokładne obranie wprowadza paskudną goryczkę #potwierdzoneinfo), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.
#chwalesie #alkohol #pijzwykopem #winodomowejroboty #wino #browin
źródło: comment_TyMT8aO3YIl4aCHmnVwDSXkVN0K54shi.jpg
Pobierz1. Jak to jest z tym winem z ryżu? Wiele osób mówi, że
a inni
Więc jak to jest? Da się bez dobrego skilla w winiarstwie zrobić pijalne wino? Bo 15 litrów wina, które jest średnio zdatne do picia to dużo za dużo :P
2. Rozumiem, że zakwaszenie zamiast kwaskiem jest
http://sklep.promet.org.pl/zestaw-ziol-do-wina-typu-bialy-wermut-polslodki.html
1. Nie jest to idealne wino na początek. Lvl trudności określamy na średni. A z 15l nastawu wyjdzie Ci około 10l, bo 1 kg drożdży podnosi poziom o 0,6l więc w sumie nie wychodzi tego aż tak dużo. Można spróbować.
Trzeba pamiętać :
- ryż umyć DOKŁADNIE, aż woda nie będzie zupełnie przezroczysta
- myć go TYLKO w zimnej wodzie
2. Oczywiście! Kwasek jest zupełnie nie wskazany, bo to sama
To jest jakiś przepis na wino, którego nie da się zepsuć?
ale to jest przepis, który wyszedł nam idealnie. Dokładnie te proporcje i te dodatki i te zasady.
Fajny pomysł na promocję swoją drogą.
Najprościej i najłatwiej będzie w ten sposób:
Browin poleca biocytryny z wolnego wybiegu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@chyba_nie_weszlo: poważne pytanie: Z rodzynkami?
rozstrzygnij spór.
W jakich proporcjach ten cukier dawać,bo nie napisaliście :P pół na pół? czy zależnie od tego, jak bardzo słodkie wino chcemy?