Wpis z mikrobloga

Mirki co powiecie na wino z ryżu? Nam weekendowe testy wyszły idealnie, więc wrzucamy przepis ( ͡ ͜ʖ ͡)

Wino z ryżu:
nastaw na 15 l

- 1.5 kg ryżu
- 4.5 kg cukru
- 11 l wody
- 3 cytryny
- 20 dkg rodzynek
- 2 gałki muszkatołowe (40 g)
- 12 ziaren ziela angielskiego
- szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
- drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
- pożywka

Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (ważne!!!, niedokładne obranie wprowadza paskudną goryczkę #potwierdzoneinfo), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.


#chwalesie #alkohol #pijzwykopem #winodomowejroboty #wino #browin
Browin - Mirki co powiecie na wino z ryżu? Nam weekendowe testy wyszły idealnie, więc...

źródło: comment_TyMT8aO3YIl4aCHmnVwDSXkVN0K54shi.jpg

Pobierz
  • 29
@Fibi07: jeżeli chcesz słabsze wino to wrzucamy cały cały cukier na początku fermentacji. Do mocnego 50% na początku fermentacji i po 2 tygodniach resztę. 1 kg cukru podnosi poziom o 0,6 l. :) Buteleczkę dostaniemy? (ʘʘ)

korekta smaku: wskazana jeżeli wino będzie za mało słodkie po 1 m-ce fermentacji
@Browin: Leżało w butelkach z miesiąc od zlania (koniec września/początek października), spróbowałem - raczej mocne, ziołowe, półwytrawne, nie mój klimat. Chyba zostanę przy winach owocowych, bo trochę lepiej mi wychodzą.
Chcecie butelkę? :P