Wpis z mikrobloga

Mirasy, wołam #java pomoc
Robie projekt do studbaza i chce wykorzystać Fabrykę Abstrakcyjną.
Wzoruje się na : http://www.algorytm.org/wzorce-projektowe/fabryka-abstrakcyjna-abstract-factory.html
Ktoś mi może powiedzieć w tej implementacji .java (którą pobrałem z tej strony) odwoływać się do name podzespołów ?
Chciałbym zrobić np. Lapka z prockiem name="i5" zamiast name="ProcesorDlaLaptopa" :/

Nie wiem jak to zmieniać z poziomu maina :/ Jak się do tego odwołać ? (,)
#programowanie
  • 4
@matth95: + za korzystanie z wzorców.
Nie do końca rozumiem co chcesz zrobić i dlaczego akurat Fabryka Abstrakcyjna. Jeżeli miałbyś tworzyć kilka rodzai laptopów, to może lepszym pomysłem jest zastosowanie wzorca Budowniczy.
@Ambidex: Generalnie chodzi chce żebym np. tworzył Komputer pc = fabrykaKomputerow.wydajKomputer("PC","Taka Grafa", "Takie Ramy","Takie HDD", "Taki procek"); i np. wstępnie zapisywał to wszystko do .txt
@matth95: Przykładowych implementacji wzorców jest wiele i każdy rozwiązuje jakiś specyficzny problem. Ogólnie fabrykę abstrakcyjną wykorzystuje się do tworzenia rodzin obiektów. W tym przypadku rodzin Laptop i PC, które wywodzącą się z abstrakcyjnego modelu Komputer. Idea działania tego wzorca jest taka, że wpierw tworzysz obiekt bazowy (rodzinę) i dopiero na tej podstawie tworzysz konkretnego członka tej rodziny np. Laptop z procesorem i5.

Lepiej jest to zilustrowane na tej stronie http://www.oodesign.com/abstract-factory-pattern.html. Kluczowa
@matth95: to lepiej skorzystaj z budowniczego

Computer comp = 
new Computer.Builder()
                .withType(
"PC")
                .withGraphic(
"Geforce")
                .withRam(
"DDR3")
                .build();

fabryka jest statyczna, nie dodasz żadnego nowego typu fabryki, która będzie zwracała Ci to co chcesz. Możesz trochę pomieszać wzorzec fabryki z budowniczym i np. przekazywać część "sztywnych" właściwości, na podstawie których będziesz wykrywał czy chodzi o obiekt typu Laptop czy Komputer (np. zmienna PC), a te "dynamiczne" właściwości będą tworzone przez