Wpis z mikrobloga

Powiem wam tak. Kupiłem macbooka pro i to jest moja opinia po kilku miesiącach używania.
Najpierw plusy:
+ naprawdę dobry czas pracy na baterii,
+ faktycznie szybki, ale za 5k można już tego wymagać, większość nowych lapków z SSD tak szybko działa
+ dobry ekran,
+ świetny touchpad,
+ dobre głośniki wbudowane.
Na tym, obiektywnie, plusy się kończą.

Minusów jest znacznie więcej:

- po przeniesieniu się z windowsa brakuje wielu programów. Nie mam mojego Notepad+ (bezpłatnego), a nawet SublimeText (płatny) go nie zastępuje, nie ma Corela, Office jest niedorobiony etc.
- denerwuje brak klawisza delete,
- brakuje wielu logicznych rozwiązań, w prostej i szybkiej obróbce grafiki wolałem już korzystać z IrfanView,
- nie pogram w #gtav

- sam MacOS też nie jest niezawodny, zawiesiłem go już kilka razy,
- nie mogę się przyzwyczaić do findera, no wg mnie system w windowsie jest kilka razy bardziej logiczny. Nie wiem, pierwszy lepszy przykład. Montuję dysk (np. truecryptem) i nie można na nim nic wyszukać.
- nie działa wiele sprzętów podłączanych przez USB: modem USB H3131, telefony komórkowe, nawigacja itd.
- brak DVD, brak RJ45, a w najnowszym MB to już w ogóle niczego nie ma.

Poza tym, no ludzie, kupiłem nówkę i nie działał w nim jeden klawisz. Od razu wymiana na nowy. A w nowym się shift przycina. Wstyd.

Ogólnie, nie chcę tego przed sobą przyznać, ale trochę żałuję zakupu.
Nie rozumiem, może na razie, osób które wychwalają ten sprzęt ponad wszystko. Teraz doceniam Windows 7.

Jak ktoś się zastanawia, to niech nie kupuje. Kupcie Della.

#macbook #windows #macosx #komputery #laptopy #laptop #pustulkowelaptopy
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@typowy-janusz: No nie od dziś wiadomo, że Mac to przepłacanie za "wyjątkowy" design, bo pod względem szybkości i niezawodności jest właściwie taki sam jak konkurencja.

- nie pogram w #gtav

ani w nic innego

@typowy-janusz: Na MacOS jest trochę gier na Steamie. Zwykle to co jest na Linuksa jest też na maca, a na Linuksie sporo nowych dużych tytułów powychodziło.
  • Odpowiedz
@poco: ale nie przenosny. Ja tam z maca jestem zadowolony. Z dvd to ja juz nie pamietam kiedy korzystalem, z rj45 podobnie. Moj iphone jak i wszystkir androidy i nawigacje rowniez chodza. A od gier to sa konsole ale...
Osx faktycznie czasem sie przywiesi, a ta krecaca sie pilka czy co to tam jest przy zwyklym safari w-----a niemilosiernie, to samo tyczy sie offica, jest do d--y.
Ale jakbym mial
  • Odpowiedz
@Storczycki: to spróbuj przesłać sobie neta 800mb/s poprzez wi-fi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dvd-rom fakt, od dawna nie miałem żadnego i nie potrzebowałem.
i te konsole ze swoimi 900p i 30 fps...
  • Odpowiedz
@Storczycki: net to i tak mały problem, bo np nie wyobrażam sobie robić synchronizacji plików po wi-fi między pc a lapkiem, a życia bez backupów tym bardziej.
1080p i 25 fps ( ͡° ͜ʖ ͡°)

thunderbolt -> Ethernet za porażające
  • Odpowiedz
A na konsoli mam raczej 1080p aczkolwiek malo gram

@Storczycki: Pokaż mi grę, która renderuje obraz 1080p na konsoli ;) Obraz jest renderowany w niższej rozdzielczości i skalowany w górę do 1080p.
  • Odpowiedz
@JackBauer: serio, nie interesuje mnie to, gra ma jako tako wygladac i dawac mnostwo frajdy i przyjemnosci, nie gonie za klatkami, ale domyslam sie ze zaraz mi powiesz: "tak mowio konsolowcy" ;)
  • Odpowiedz
@Storczycki: ale wiesz, że można mieć na raz: ładną grafikę, płynny obraz oraz frajdę, przyjemność i grywalność?
A kasa włożona w PC dość szybko się zwraca poprzez śmiesznie tanie gry.
Skoro można mieć to wszystko to po co przepłacać?
  • Odpowiedz