Aktywne Wpisy
Michael_MD +531
Mieszkanie w Krakowie na Prądniku czerwonym 65 m2 kosztuje teraz dokładnie tyle samo co mieszkanie na osiedlu przy parku olimpijskim w dwa razy większym Monachium xD. Mieszkanie w Monachium w okolicy terenów zielonych, największego parku i piękna architektura. Mieszkanie w Krakowie ciasno, smród, bród i betonoza jak w Bangladeszu. Trzymajcie się w tej Polsce a zwłaszcza w Krakowie bo wasze średnie zarobki są dokładnie o połowę mniejsze niż średnie w Monachium xD.
kalafi0r +177
6 lat odkładałem na mieszkanie
odmawiałem sobie wyjść na miasto, zaniedbywałem pasje, przyjaciół
odłożyłem 100 tysięcy
o tyle w pół roku podrożało 45 metrów w Warszawie po wprowadzeniu BK2%\
już nie mówie, że przez te 6 to pewnie z 300 tysięcy, ale to się działo rynkowo także mówi się trudno.
dobrze ze zalapalem sie na program bo bym chyba zwariował (defacto okradli by mnie z 6 lat życia)
tak tylko pisze, co
odmawiałem sobie wyjść na miasto, zaniedbywałem pasje, przyjaciół
odłożyłem 100 tysięcy
o tyle w pół roku podrożało 45 metrów w Warszawie po wprowadzeniu BK2%\
już nie mówie, że przez te 6 to pewnie z 300 tysięcy, ale to się działo rynkowo także mówi się trudno.
dobrze ze zalapalem sie na program bo bym chyba zwariował (defacto okradli by mnie z 6 lat życia)
tak tylko pisze, co
Interesuje mnie sprawa gulaszu.
Mamy gulasze wołowe, wieprzowe, i z podrobów. Taki z podrobów idealny przyrządzała moja babcia, z kurzych żołądków. Aksamitny sosik, do tego ogórasy i kasza pęczak. No ja #!$%@?ę.
Jednak sam chciałbym podjąć się zrobienia wołowego - takiego coś ala węgierski z dużą ilością papryki słodkiej.
No i teraz - jakie to ma być mięso? Antrykot? Szponder? Mięso wołowe jest dość twardym mięsem.
No i najpierw podsmażamy, czy lecimy od razu do garnka? Jak zrobić, by zostało najwięcej smaku, i by był jak najbardziej miękki?
#gotujzwykopem #kulinaria #januszekuchni #zdunpyta #kiciochpyta ##!$%@?
"Przepis stary jak świat na węgierski gulasz, przywieziony z madziarskiej krainy. Przepis, który nie poddał się żadnym modyfikacjom :mrgreen:
Potrzebne składniki:
kilogram wołowiny
30 dkg wieprzowiny
słonina
5 dużych cebul
3 ząbki czosnku
ostra papryczka
ziemniaki (ok 6 dużych)
Przygotowanie:
Wytapiamy słoninkę w garze i szklimy na niej cebulę w dużej ilości (min 5 dużych), to samo
@BajerOp:
@kglibow:
Dokonałem paru modyfikacji, zrobiłem 'marynatę' na godzinkę z czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, dużej ilości slodkiej papryki i bazylii.
Następnie zeszkliłem na masełku czosneczek i cebulę zalewając bulionem warzywnym.
Mięso wraz z marynatą podsmażyłem z papryką świeżą i pieczarami
Dusi się #!$%@? teraz, smakuje póki co bardzo przyzwoicie
Liść bobkowy proforma
Wiem, ze daleko mu do węgierskiego, ale jak się poda ze swoim
@gugas:
meh. Póki co poszła cała paczka słodkiej i pół paczki wędzonej słodkiej papryki. Ma wypał (ale bez przesady), i zajebiście paprykowy smak.