Wpis z mikrobloga

Najlepiej napisane #ksiazki jakie znacie? Mogą być beznadziejne, nudne i głupie - chodzi mi tylko i wyłącznie o takie, które napisane są językiem wykraczającym poza możliwości większości autorów - trudne, mało znane wyrazy, skomplikowane wyrażanie myśli itd. Nie chodzi o książki z bogatymi opisami ani długie, tylko o używane przez autora zwroty i wyrazy. Tylko polskich autorów.

• 30
@galaxie500: TAK, Dukaj łeb jak sklep czasem tylko na jednej stronie mozna poczytac o ekonomii, inzynierii genetycznej, polityce, informatyce, historii, stosunkach spolecznych, zjawiskach paranormalnych... Czytalem tylko Czarne Oceany i nie dalem rady skonczyc a i tak bardzo mi sie podobaly. Na pewno wroce do lektury bo chyba do niektorych ksiazek trzeba dojrzec. Co jeszcze polecisz Dukaja?
@Goryptic: W tej książce wszystkie wyrazy są jak najbardziej rodzime. Wiem nazwa troszkę za dużo sugerująca, lepsza by była Słownik Wyrazów Urodzimmionych.
Skąd pomysł że dobra książka to taka składająca się z wielu nieużywanych słów, a jej autor nie potrafi jasno przekazywać swoich myśli?
Skąd pomysł że dobra książka

@Mike_Ainsel: nigdzie nie napisałem, że szukam dobrej książki. Wręcz zaznaczyłem wyraźnie, że może być nudna, głupia i beznadziejna, byle byłaby napisana wybitnym językiem.